Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Óceánokban gyakori rákféle négy nap alatt képes lebontani a mikroműanyagot

Az apró tengeri élőlények mindössze pár nap leforgása alatt semlegesíthetik a káros anyagokat.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az apró tengeri élőlények mindössze pár nap leforgása alatt semlegesíthetik a káros anyagokat.

Korábbi kutatások során rájöttek, hogy a tengeri ökoszisztémában a műanyagok lebomlási folyamatai nagyon lassan mennek végbe főleg a hullámok és a napfény kitettségének köszönhetően. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A legújabb tanulmányt a University College Cork tudósai készítették, és rájöttek, hogy a Gammarus duebeni nevű rákféle, amely az ír partok közelében egy eléggé gyakori ízeltlábúnak számít, az 5 mm-nél kisebb műanyagszemcséket kevesebb mint 100 óra alatt képes 1 mikrométer nagyságú nanoműanyaggá bontani.

„Amikor három éve elkezdtük a kutatásainkat, bolondságnak hangzott a műanyagok fragmentálása ilyen élőlények által, felfedezéseink során azonban bebizonyítottuk, hogy a megfigyelt állatok 66%-ának bélrendszerében fellelhetőek a szemcséi.” – mondta Alicia Mateos-Cárdenas, a tanulmány főszerzője a The Guardian-nek.

Mateos-Cárdenas és csapata polietilénből készült szférikus mikrogyöngyöket használtak a kísérletekhez – ez a műanyag egy gyakori polimer, amelyből főként a közönséges palackokat gyártják. Ezeket a mikrogolyókat fluoreszkáló színezékkel jelölték meg, hogy könnyebben észlelhessék mikroszkóppal az emésztés procedúráját.

Egyértelműen kimutatták, hogy a rákfélék alig egyezred milliméternyi darabkákra őrölték össze a műanyagokat, így szinte észrevehetetlenül kicsi szemcsékké alakítva lényegében biológiai fragmentáció ment végbe a szervezetükben.

A kutatók hozzátették, hogy a tengeri ízeltlábúak ezen speciális tulajdonságát kihasználva előrelendíthetik a műanyag szennyeződések természetes úton való eltávolítását a környezetből, azonban ahhoz, hogy jobban megértsék a folyamatokat, még pontosabb vizsgálatokat kell a jövőben elvégezniük.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/100-millio-eves-fold-alatti-mikrobakat-elesztettek-ujja/