Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Az EU nem enged a szankciókból, von der Leyen egyenlően osztaná el a nyereséget

Az Európai Bizottság elnöke valami olyasmi javaslatot jelentett be, mint a magyarországi extraprofitadó.

Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Von der Leyen az „Unió állapotáról” szóló beszédében semmi jele annak, hogy az EU megingatna az orosz energia felhasználásának megszüntetésére irányuló elszántságában, ugyanis Ursula von der Leyen kijelentette, hogy „el kell távolodnunk Oroszországtól, és olyan megbízható szállítók felé kell fordulnunk”, mint Norvégia, az Egyesült Államok, Algéria és mások – írja a Politico

Oroszország továbbra is aktívan manipulálja az energiapiacunkat – ez a piac már nem működik” – véli. 

Ezután a villamosenergia-kereslet csökkentésére irányuló intézkedéseket, valamint a nem gázzal működő energiatermelők és a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok váratlan nyereségére kivetett adókat ismertette, mondván, hogy „a nyereséget meg kell osztani és azokhoz kell irányítani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá”. 

Beszélt a gázárak csökkentését célzó intézkedésekről is, amelyek különböző intézkedéseket tartalmaznának a különböző szállítókra kalibrálva, a megbízhatatlanoktól, mint Oroszország, a megbízhatóakig, mint Norvégia, és hozzátette, hogy beszélt a norvég miniszterelnökkel az ötletről.

Brüsszel azon is dolgozni fog, hogy korlátozza a napközbeni áringadozást és biztosítsa a likviditást a közműszolgáltatók számára. 

A Bizottság vezetője meghajolt az országok növekvő nyomása előtt is, hogy gondolják át az EU nagykereskedelmi energiapiacát, amely az úgynevezett „merit orderen” alapul, amikor az utolsó input határozza meg az egész piac – ebben az esetben a drága földgáz – árát. Az EU jelenlegi, merit orderen alapuló piaca „már nem felel meg a célnak” ezért, „mélyreható és átfogó reformot fogunk végrehajtani a villamosenergia-piacon”. 

Az elnök hozzátette, hogy az Európai Unió folytatja a megújuló energiaforrások fejlesztését és a hidrogénpiac bővítését, és hidrogénbankot hoznak létre az Innovációs Alapból származó 3 milliárd euró felhasználásával.