Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,58 Ft
Euró
389,22 Ft
Font
455,10 Ft
Bitcoin
57,763 $
Fotó: MTI/AP/Andy Wong

Áldatlan állapotok Hszincsiangban: a kínai cenzorok elnyomják az élelmiszer- és gyógyszerhiányról szóló közösségi médiás bejegyzéseket

Szerző: Borbély Fanni

Beindult a kínai cenzúragépezet, mivel a lakosság egyre dühösebb hangvételű bejegyzéseket tesz közzé a közösségi médiában, Kína vezetése pedig szokásához híven elnyomja a kritikus és elégedetlen hangokat.

Borbély Fanni

2022. szeptember. 12 - 18:53

A kínai cenzorokat arra utasították, hogy árasszák el a közösségi médiát sziruposan csodálatos hírekkel, céljuk ugyanis, hogy elnyomják a lakosság által közzétett bejegyzéseket, mivel a helyiek egyre elégedetlenebbek a kormány intézkedéseivel, nem mellékesen pedig komoly élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdenek.

A Guardian legfrissebb jelentése szerint a kínai cenzorokat arra utasították, hogy a közösségi médiát árasszák el olyan, Hszicsiangról szóló posztokkal, melyek elnyomják a több mint egy hónapja tartó zárlat alatt álló régió élelmiszer- és gyógyszerhiányáról szóló panaszokat. Soron kívül Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

A kazah autonóm prefektúra közel 4,5 millió embernek ad otthont, először pedig augusztus elején, mindennemű hivatalos bejelentés nélkül helyezték járványügyi zárlat alá, ám az elmúlt napokban az elégedetlen lakosok elárasztották a közösségi médiát panaszos bejegyzéseikkel, melyek arról szólnak, hogy egyre komolyabb az élelmiszerhiány a prefektúrában, az orvosi ellátás rendre késik, sőt, bizonyos esetekben megtagadják az orvosi ellátást a lakosoktól.

A China Digital Times által szemlézett, majd közzétett kiszivárgott irányelv szerint a kínai cenzorokat utasították, hogy „indítsanak kommentcunamit”, hogy elnyomják az elégedetlen hangokat a közösségi médiában. A dokumentum tanúsága szerint „nincsenek tárgyi korlátozások”, vagyis „a tartalom kiterjedhet a családi életre, a szülők mindennapjaira, a főzésre, vagy épp a remek hangulatra”.

A kiszivárgott irányelv szerint „minden kommentelőnek óránként kell posztolnia”, nyomatékosítva, hogy „nem gyors egymásutánban!”. A CDT megfigyelte a közösségi médiás kommenteket és bejegyzéseket, s azt tapasztalták, hogy a hszincsiangi konyháról és idilli környezetről szóló posztokat gyorsan észrevették a helyiek és azonnal kommentelni is kezdtek, mondván, ez egy elég gyanús kísérlet a járványügyi korlátozásokról szóló heves hangvételű bejegyzések felhígítására.

„Ezek a Hszincsiangról és ételekről szóló posztok mind kamu fiókoktól származnak. Szép munka, kedves kormányzat. Hallottatok már valaha a méltóság legalább egy apró foszlányának megőrzéséről?”

– írta az egyik szemfüles kommentelő.

Ahogy arról korábban több alkalommal is írtunk, Hszincsiangban a kínai kormány már hosszú évek óta masszív elnyomó kampányt folytat a muszlim lakosság ellen, a prefektúrában lakó kisebbség ugyanis folyamatos ellenőrzés alatt áll, hasonlóképpen mint Kína nagy része.

Hszincsiang teljes lakosságának mintegy 40 százaléka kínai, a többi része többségében ujgur és más etnikai kisebbségekből áll, nemrég pedig mi is beszámoltunk a legfrissebb ENSZ-jelentésről, melyben az ENSZ leköszönő emberi jogi biztosa leszögezte, “Kína súlyos emberi jogi jogsértéseket követett el az ujgur muszlimokkal szemben Hszincsiang tartományban, amelyek akár emberiség elleni bűncselekménynek is minősülhetnek”.

„Ez tényleg megtörténik itt a járvány közepette, a helyiek pedig sok mindennel próbálkoztak, hogy a külvilág is tudomást szerezzen az itteni körülményekről”

– írta az egyik kommentelő a Weibón, mely a Facebook kínai megfelelője.

„Be vagyunk zárva, és nincs elég élelmiszerünk, ennek ellenére mégis megnyitották a turisztikai festői szépségű területeket, hogy „segítsenek nekünk”

– fogalmazott egy másik kommentelő.

A több mint 40 napja tartó szigorú lezárás egyre csak felbőszíti az embereket, az elmúlt napokban pedig panaszok százezrei kerültek fel a közösségi médiába posztok és kommentek formájában.

A beszámolók között olyan megdöbbentő eseteket is megosztottak, miszerint a terhes nőket hazaküldték a kórházból mert nemes egyszerűséggel bezárták azt, míg egy másik nőt és újszülött gyermekét nem engedték haza a kórházból; egy idős férfit pedig nem voltak hajlandók ellátni, miután vért hányva érkezett a sürgősségi osztályra.

„A 40 fokos lázzal küzdő gyermekek még orvoshoz sem mehetnek, a terhes nők pedig be sem jutnak a kórházba, ezt már tényleg nem bírjuk tovább”

– írta egy elkeseredett lakos.

Noha a kínai hatóságok egyenesen tagadták, hogy bármilyen nehézség, vagy probléma merült volna fel a lezárások közepette, ahogyan azt is tagadták, hogy bárki is meghalt volna, vagy öngyilkosságot követett volna el, a múlt héten a legnagyobb meglepetésre hajlandók voltak elismerni, hogy nagyon is komoly problémák vannak Hszincsiangban az élelmiszer- és orvosi ellátással, ám a tőlük megszokott módon most is úgy kértek bocsánatot, hogy a helyi tisztviselőket hibáztatták mindenért.

„Először előadják, hogy ez álhír, aztán meg bocsánatot kérnek. A valóság pedig az, hogy az egész város 41 napig kénytelen volt hallgatni”

– fakadt ki egy kommentelő.

Ha világviszonylatban szemléljük hszincsiangi hivatalos járványügyi adatokat, látszik, hogy azok eltörpülnek a többi országéhoz képest, ám mivel szűk két hónap múlva rendkívül fontos politikai találkozóra kerül sor, a kínai kormány tisztviselői minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megfékezzék járványt. Azonban mivel a kormány mindennemű előzetes bejelentés, vagy figyelmeztetés nélkül vezeti be a járványügyi korlátozásokat és a példátlanul szigorú lezárásokat, a lakosság egyre kevésbé elégedett a kormány intézkedéseivel.