Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,67 Ft
Euró
387,89 Ft
Font
450,35 Ft
Bitcoin
62,889 $

Nagy-Britannia: Oroszország szándékosan alkalmaz félretájékoztatási stratégiát

Állításuk szerint az oroszok célja, hogy lejárassák Ukrajnát és minimalizálják az invázióval szembeni ellenállást.

Fotó: Az ENSZ Világélelmezési Programja által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonna ukrán gabonával a fedélzetén megérkezik Dzsibuti kikötőjébe 2022. augusztus 30-án. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta először érkezik gabonaszállító hajó Ukrajnából az aszály sújtotta kelet-afrikai térségbe. MTI/AP/WFP/Hugh Rutherford
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nagy-Britannia visszautasította Vlagyimir Putyin korábbi vádjait, amelyek szerint az Ukrajnából származó gabonaszállítmányoknak csak egy kis töredéke jut el a szegény országokba, mondván, Oroszország szándékosan alkalmaz félretájékoztatási stratégiát.

Az orosz államfő szerdán arról nyilatkozott – bármiféle forrás vagy bizonyíték megjelölése nélkül -, miszerint az Ukrajnából elindított 87 hajó közül csak kettő jutott el az afrikai országokba, holott ezen államoknak lenne a leginkább szüksége az élelmiszerszállítmányokra. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

Az ENSZ és Törökország közvetítésével múlt hónapban létrejött megállapodás lehetővé teszi, hogy az ukrán fekete tengeri kikötőkből gabonát exportáljanak minden országba, amelyek számára nélkülözhetetlen a rakományok eljuttatása – írta a The Guardian.

A Reuters szerint a brit védelmi minisztérium az ENSZ adataira hivatkozva kiemelte, hogy az egyezmény keretében exportált gabonafélék mintegy 30 százalékát leszállították az alacsony és közepes bevétellel rendelkező afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba.

A Twitteren közzétett beszámolóban arra is felhívták a figyelmet, miszerint Oroszország szándékosan folytat félretájékoztatási stratégiát, ugyanis a céljuk az, hogy megszabaduljanak az élelmiszer-biztonsági problémák feletti felelősségtől, lejárassák Ukrajnát, valamint minimalizálják az invázióval szembeni ellenállást.

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.