Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Rengeteg lakáshiteles kerülhet komoly bajba

A szakértő szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben több háztartás is eljuthat oda, hogy képtelen lesz egyszerre fizetni a rezsit és törleszteni az adósságát is.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Romlik a változó kamatozású lakáshitelesek kilátása, ugyanis közeledik az év vége, a kamatstop letelte után pedig jelentősen megugrik majd a havi törlesztőrészletük, amely által sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Jelenleg nagyjából 330 ezer család ugyanannyit törleszt, mint tavaly ősszel, miután a jegybank augusztus végén 18 éve nem látott szintre, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy fékezze az inflációt.

Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az átlagos 53 ezres törlesztőrészlet körülbelül 85 ezer forintra növekedhet év végétől, így egyre több hitel dőlhet be nemcsak a megugró kamatok, hanem az energiaválság hatásai következtében is.

„Ha maga a törlesztőrészlet közvetlenül nem is emelkedik például a kamatstop vagy egy fix kamatozás következtében, az energiaárak emelkedése elvezethet oda, hogy egyre több háztartás képtelen lesz egyszerre fizetni a rezsit és törleszteni az adósságát is” – mondta Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője.

A K&H Csoport vezérigazgatója, Guy Libot arról számolt be, hogy az idei első félévben még 13 százalékkal több hitelt folyósítottak a családoknak, mint egy évvel ezelőtt, de már most csökken az érdeklődők száma.

Bár törlesztési problémákat egyelőre nem tapasztalnak, az korántsem biztos, hogy ez a jövőben is így marad, mivel elképzelhetőnek tartja, hogy az ügyfeleknek anyagi nehézségeik lesznek, függetlenül attól, hogy élnek-e a kamatstoppal.

Fontosnak gondolja, hogy egy ilyen helyzetben az ügyfél felvegye a kapcsolatot a bankkal, hiszen a pénzintézetnek is érdeke, hogy egy olyan egyéni megoldást dolgozzanak ki, amellyel áthidalhatók az esetleges pénzügyi gondok.

A hitelfelvételi kedv visszaesése azonban nemcsak a K&H-nál tapasztalható, ugyanis a Nemzeti Bank friss kutatása szerint már júliusban 31 százalékkal kevesebb lakáskölcsönt vettek fel a magyarok, mint egy évvel korábban.

Az RTL.hu beszámolója alapján az MNB arra számít, hogy a csökkenési tendencia a későbbiekben is folytatódni fog, mert a bankok többsége a hitelfelvételek szigorítására készül a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.