Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,50 Ft
Euró
401,02 Ft
Font
479,10 Ft
Bitcoin
63,434 $

„Németország bajban van és ezzel tisztában is vannak”

Németország lassan elveszti szerepét az Európai Unió vezetőjeként – véli egy lengyel európai parlamenti képviselő.

...svg content...Olaf Scholz német kancellár felszólal a prágai Károly Egyetemen 2022. augusztus 29-én. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Olaf Scholz nemrégiben egy prágai egyetemen beszélt arról, hogy sürgős reformokra lenne szükség az Európai Unióban, köztük a jogállamisági mechanizmus megerősítéséről, valamint a konszenzus eltörléséről.

Scholz egyértelműen azon az állásponton van, hogy el kell venni az uniós tagállamoktól a vétójogot az Európai Unió hatékonyabb működése érdekében. Ez olyan országokat érintene súlyosan, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek évek óta lassítják az unió munkáját politikai okokból. Soron kívül Rózsaszín fénybe borult a Lánchíd Budapesten (fotók)

Zbigniew Kuzmiuk, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) kormánypárt európai parlamenti képviselője nem meglepő módon rá is ugrott erre a nyilatkozatra, szerinte Scholz olyan világban él, amely már nem létezik – idézte az RMX News.

Kuzmiuk véleménye szerint az orosz-ukrán háború kitörése fordulópont volt Berlin számára, attól a pillanattól kezdve ugyanis Németország fokozatosan elkezdte elveszteni státuszát az Európai Unió vezetőjeként.

A parlamenti képviselő szerint egyértelműen két oka van ennek a helyzetnek: az ukrajnai háborúra adott válasza Németországnak, valamint az orosz energiahordozóktól való erős függőség okán kialakult gazdasági problémák:

„Szerintem Scholz tisztában van ezzel és most megpróbál előremenekülni, miközben arról álmodnak, hogy a vezetésükkel egy föderális Európa jöhet lére” – fogalmazott Kuzmiuk, aki szerint a háborúra adott reakciójuk igazolja, hogy alkalmatlanok a vezetésre:

„Nem lehet az a Németország, amely előidézte a háborút azzal, hogy táplálta Putyint és amelyik most megpróbál békét kötni Ukrajna kárára, hogy újra üzletelni tudjon Oroszországgal. Európa ezt többet nem fogadhatja el”

Kövér László: nekünk nem Magyar Péter az ellenfelünk

De szerinte „nem is az, aki majd utána jön, ha ez a lemez lejár”.