Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,96 Ft
Euró
385,41 Ft
Font
450,65 Ft
Bitcoin
67,012 $

Brit hírszerzés: Ukrajna súlyos károkat okozott az oroszok utánpótlási útvonalaiban

Az utánpótlási és egyéb tevékenységekhez használt hidak felrobbantásával az oroszok egyébként is korlátozott ellátási lánca még tovább fog szűkülni.

...svg content...Fotó: Ukrán katonák Zu-23-2-es ikercsövű légvédelmi gépágyúval lőnek orosz célpontra a kelet-ukrajnai Harkovi területen 2022. augusztus 10-én hajnalban. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A brit hírszerzés közleménye alapján az ukrán csapatok felrobbantottak két kulcsfontosságú hidat, amelyeket az orosz csapatok utánpótlási tevékenységekhez, valamint a megszállt területekre való bejutáshoz használtak.

Egészen pontosan az Antonovszkij közúti, valamint a Herszon melleti vasúti hídról van szó, amelyek súlyosan megrongálódtak a hét elején rájuk mért csapásokban, ezáltal feltehetően használhatatlanok a nehéz katonai járművek számára. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Ez azt jelenti, hogy az orosz erők korlátozott mértékben tudnak majd utánpótláshoz, valamint új fegyverekhez jutni, hiszen mindkét útvonalat arra használták, hogy a katonák és a hadfelszerelés szállítását lebonyolítsák.

A jelentés szerint még ha Oroszország el is végezné a javítást, a hidak akkor is „erőteljes sebezhetőségre” utalnak, amely által az egyébként is korlátozott ellátási lánc tovább szűkül – számolt be a New York Post.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt is megosztotta, miszerint a hadsereg sikeresen „megsemmisítette” az országban állomásozó orosz szárazföldi erők egyötödét, amely a becslések alapján 20 ezer katona elvesztését jelentheti a konfliktus kezdete óta.

Eközben az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felszólította a világ vezetőit, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok vízumát, valamint Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának titulálják, hiszen nem engedhetjük, hogy „az orosz gyilkosok lerombolják az európai értékeinket”.

„Az állami terror támogatói megpróbálják lerombolni a közös eszméinket, ezt azonban nem hagyhatjuk. Mint ahogyan azt sem, hogy Európát egy olyan szupermarketté változtassák, ahová teljesen mindegy, hogy ki lép be” – hangsúlyozta.