Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,09 Ft
Euró
385,69 Ft
Font
451,30 Ft
Bitcoin
71,137 $

Szakértő: a dél-kínai-tengeri lehetséges konfliktusért egyedül az USA felel

A tisztviselő szerint az amerikai politikusok időről időre riasztó kijelentéseket tesznek, amelyek csak tovább fokozzák a feszültséget.

...svg content...Fotó: A 2020. július 14-én közreadott képen az Egyesült Államok Légiereje VFA-195 repülőszázadának egyik F/A-18E/F Super Hornet negyedik generációs vadászrepülőgépe megközelíti a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozót egy dél-kínai-tengeri hadgyakorlaton július 25-én. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 2020. július 13-án törvénytelennek nevezte Kínának a 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követeléseit. MTI/EPA/US Navy Office of Information/MC2 Samantha Jetzer
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A The Global Times című lap szerint Szung Csung-ping kínai katonai szakértő kijelentette, egy esetleges incidens a Dél-kínai-tengeren kizárólag amerikai kezdeményezésre következne be, a konfliktus felszításáért pedig egyedül az USA hibáztatható.

Hozzátette, hogy az amerikai politikusok időről időre riasztó kijelentéseket tesznek, amelyek csak fokozzák a feszültséget, mint például a 2020-as elnökválasztás előtt, amikor Donald Trump bejelentette, kormánya vállalná a kockázatot, hogy dróntámadást indítson a dél-kínai-tengeri szigetek ellen. Soron kívül Halálos verőcei hajóbaleset: így emelték ki a roncsot a Dunából (videó)

Úgy véli, az ilyen jellegű állítások veszélyes provokációnak minősülnek, ha azonban az Egyesült Államok valóban így tesz, akkor Kína és Amerika között katonai összecsapásra kerül sor a Dél-kínai-tengeren, valamint azon túl – közölte a TASS.

Ely Ratner, az indo-csendes-óceáni biztonsági ügyekért felelős amerikai védelmi miniszterhelyettes korábban azzal vádolta Kínát, hogy egy általa kiváltott jelentős incidens mindössze „idő kérdése” a régióban, a kínai hadsereg nyugatellenes tevékenysége pedig egyre erősödik.

Kifejtette, hogy az elmúlt 5 évben számottevően nőtt a kínai erők általi „nem biztonságos elfogás”, amely a nyugati harci repülőgépek és hadihajók ellen irányult, azonban Szung Csung-ping szerint az Egyesült Államok az, amely előbb-utóbb „sokkhullámot” indíthat el a Dél-kínai tengeren.

Publicus: Karácsony Gergely magabiztosan vezet

A főpolgármester akkor is győzne, ha Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalép egymás javára.

Halálos verőcei hajóbaleset: így emelték ki a roncsot a Dunából (videó)

Hivatalos felvételek láttak napvilágot a verőcei hajóbaleset után, miközben kiemelték a roncsot a Dunából.