Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,657 $

Elnök: milliók halhatnak meg az élelmiszerválság miatt, amit Oroszország inváziója okozott

Egyre többen aggódnak a harmadik világban, hogy Oroszország inváziója globális éhínséget idézhet elő.

...svg content...Alejandro Giammattei guatemalai (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. július 25-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Alejandro Giammattei, Guatemala elnöke sem kivétel, aki az AFP beszámolója szerint a hétfői, Ukrajnában tett látogatása során jelentette ki, hogy milliók halhatnak meg világszerte a válság miatt, amit Oroszország inváziója idézett elő.

Giammattei, akit Volodimir Zelenszkij hívott meg az országba, hogy saját szemével lássa azokat a károkat, amiket az orosz invázió okozott, kifejezetten aggódik a háború globális hatásai miatt, amelyek egyelőre beláthatatlanok.

„A háború globális gazdasági hatásának megdönthetetlen bizonyítéka az infláció, a mindennapi élet költségeinek emelkedése és a növekvő szegénység, amit okozott. Egy élelmiszerválság jöhet, ami embermilliók halálához vezethet”

A közép-amerikai országokat rendkívül érzékenyen érintette a háború és annak gazdasági hatásai, mivel a térség a gabonaimportjai egészét a konfliktusban érintett országoktól, Ukrajnától és Oroszországtól szerezte.

Ukrajna az elmúlt hetek-hónapok során nem tudott gabonát exportálni harmadik világbeli országoknak, mivel az oroszok teljesen blokkolták a Fekete-tengeren található kikötőiket és egy hajót sem engedtek át.

Zelenszkij ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egész világ megszenvedi az orosz agresszió súlyos következményeit az élelmiszerválság és az árinstabilitás formájában. Hozzátette: a mindennapi élet költségei igazságtalanul nőnek és csak együtt lehet megvédeni a világot, valamint a nemzetközi jogi rendet.

Magyar Péter bejelentette, milyen esetben mond le a mentelmi jogáról

Ismét Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett egy levelet Magyar Péter, aki elárulta, mikor mond le a mentelmi jogáról.