Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

Hát elkezdődött: a Gazprom közölte, hogy „rendkívüli” körülmények miatt nem tudja garantálni a gázszállítást

Bekövetkezett, amire mindenki számított: a Gazprom mondvacsinált okokra hivatkozva közölte, hogy „nem tudja garantálni a gázszállítást”.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Reuters által szemlézett levélben az orosz Gazprom közölte európai ügyfeleivel, hogy „rendkívüli” körülmények miatt „nem tudja garantálni a gázszállítást”, ezzel pedig elkezdődött a sötét és hideg időszak Európában.

Az orosz állami gázipari vállalat július 14-i keltezésű levele szerint az orosz gázszolgáltató június 14-től kezdődően vis maiornak nyilvánítja a Nyugat felé irányuló gázszállításokat.

A vis maior, mely bizonyos körökben „isteni csapás” záradékként is ismert, az üzleti szerződésekben alapvetően jellemző elem, s olyan szélsőséges körülményekre hivatkozva bontja fel a hatályos szerződést, melyek felmentik a felet a jogi kötelezettségei alól, például háború, sztrájk, zavargás, bűncselekmény, járvány vagy hirtelen jogszabályi változások esetén.

A Gazprom közlése, miszerint a jövőben „nem tudja garantálni a gázszállításokat” a Nyugat felé, azért is érdekes, mert bár a vis maior értelmében a háborúra hivatkozhatnának, csak épp ezt a háborút Oroszország indította Ukrajna ellen.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.