Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Orosz védelmi miniszter: nem harcolnak sorkatonák Ukrajnában

Habár a Kreml több alkalommal is tagadta, hogy sorkatonákat küldtek Ukrajnába, azóta fény derült az igazságra, az orosz védelmi miniszter azonban továbbra is tagadja a tényeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tanácskozik a moszkvai Kremlben 2022. július 4-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Klimentyev
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Putyin több alkalommal is kategorikusan tagadta, hogy sorkatonákat is küldtek volna a háborúba, sőt, azt állította, hogy kizárólag hivatásos katonákat és tiszteket küldtek Ukrajnába, ez az állítás azonban a március 10-én megdőlt.

Az orosz védelmi minisztérium ráadásul meg is cáfolta meg Putyint márciusban, és megerősítette a híreket, miszerint orosz sorkatonákat is elküldtek a háborúba, ami azért is érdekes, mert Oroszországban tavaly vezették be a kötelező egyéves időintervallumra vonatkozó sorkatonaságot a 18 és 27 év közötti orosz férfiak körében.

A minisztérium akkor azt is közölte, hogy a sorkatonák közül többen az utánpótlási egységekben teljesítettek szolgálatot, s többségük az ukrán hadsereg fogságába esett. A minisztérium közleményében sajnálkozott amiatt, hogy valóban vannak sorkatonák Ukrajnában, és részt vesznek a katonai műveleteket vezető egységek feladatainak ellátásában.

Júniusban pedig egy tucatnyi katonatiszt ellen indult eljárás, miután a védelmi minisztérium elismerte, hogy több száz sorkatonát küldtek harcolni Ukrajnába. Ennek ellenére Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt állította, hogy:

„Sajnos több tényt is felfedeztünk a sorkatonák jelenlétéről az ukrajnai különleges katonai műveletben részt vevő egységekben. Gyakorlatilag az összes ilyen katonát visszahívták Oroszországba.”

A Guardian azt írja, hogy a RIA orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkov orosz szóvivőre hivatkozva arról számolt be, hogy Putyin utasította a katonai ügyészeket, hogy vizsgálják ki ezeket az ügyeket és büntessék meg azokat a tisztviselőket, akik felelősek azért, hogy sorkatonákat is elküldtek a háborúba.

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.