Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,63 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
62,450 $

Biden támogatná, hogy Törökország új F-16-os vadászgépeket szerezzen be

Hangsúlyozta azonban, ehhez az amerikai törvényhozók támogatására is szükség van.

Fotó: MTI/EPA-EFE/J.J Guillen
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian a Reuters jelentése nyomán arról számolt be, hogy Joe Biden csütörtökön visszautasította azon feltételezéseket, melyek szerint az új vadászgépeket azért cserébe biztosítanák Törökországnak, hogy ne vétózza meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Az amerikai elnök emlékeztetett, már decemberben is felszólalt annak kapcsán, hogy biztosítani kellene Törökország számára új F-16-os vadászgépeket, valamint a meglévőeket is modernizálni kellene. Kijelentette, mindenkinek érdeke, hogy ez a szállítás valóban megtörténjen. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Biden közölte, „nem volt semmilyen ellenszolgáltatás”, hozzátéve, hogy csak szó volt róla, hogy vadászgépeket kellene biztosítani Törökországnak, de ehhez szükség van a kongresszus jóváhagyására is.

Ezt követően az amerikai elnök bejelentette, Görögország hivatalos kérelmet nyújtott be az Egyesült Államokhoz, összesen 20 Lockheed Martin gyártmányú F-35-ös vadászrepülő megvásárlására. Görögország az elmúlt években jelentősen megnövelte katonai költségvetését, mivel Törökországgal újra kiéleződött a korábbi feszültség.