Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,27 Ft
Euró
391,14 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
59,632 $

Rekordméretű áradások fenyegetik Dél-Kínát, több százezer főt evakuáltak

A kiáradó víz a főutakon parkoló autók tetejét is elérte, emellett üzleteket és egyéb épületeket árasztott el, a védelmi intézkedések miatt pedig gyárakat és iskolákat is bezárták.

Fotó: Áradás fogságába került lakosokat mentenek a Fucsien tartománybeli Csienouban 2022. június 19-én. Kína déli részén több tízezer ember kényszerült otthonának elhagyására az árvizek miatt. MTI/AP/Hszinhua
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Csütörtökön rekordméretű áradások várhatók Dél-Kína egyes részein, ugyanis a heves esőzések az elmúlt csaknem száz év legmagasabb szintjére emelték a vízszintet a Gyöngy-folyó deltájában, ennek következtében azonnali intézkedésekre volt szükség.

Több százezer embert evakuáltak a régió legsúlyosabban érintett részeiről, köztük Kuangtung, Kuanghszi és Fucsien tartományából, emellett a legmagasabb árvízvédelmi riasztást adták ki, ugyanis egyes területeken „a történelmi rekordokat is meghaladta” a vízszint. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

A kínai vízügyi minisztérium jelentése alapján a Gyöngy-folyó medencéje és Kuangcsou városa is érintett, ahol az autók tetejéig ér a víz, valamint üzleteket és egyéb épületeket is elárasztott – jelentette a CNA.

A helyi katasztrófavédelmi hatóságok szerint a gazdasági károkat 1,7 milliárd jüanra (253 millió dollár) becsülik, a legmagasabb riasztási fokozat következtében pedig minden szükséges intézkedést megtettek, ezáltal a gyárak munkáját felfüggesztették, valamint az iskolákat is bezárták.

A nyári árvizek gyakorinak számítanak Kína egyes területein, azonban az utóbbi években egyre szélsőségesebbek lettek, amelyért az éghajlatváltozás okolható, bár a kínai hatóságok szerint az idei áradások nem ehhez köthetők közvetlenül.