Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
452,57 Ft
Bitcoin
63,196 $

3500 milliárd forintos uniós segélycsomagot kaphat Ukrajna

A fegyvertámogatások mellett az Európai Unió tagállamai arra is ügyelnek, hogy Ukrajna oroszok által lerombolt gazdasága létfontosságú segítséget kapjon.

Fotó: Twenty20
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Az uniós vezetők várhatóan a hétvégi csúcson fogják véglegesíteni annak a 9 milliárd eurós (3500 milliárd forint) csomagnak a tartalmat, amellyel Ukrajna gazdaságát próbálják meg talpraállítani – számolt be róla a Luxembourg Times.

A Kijevnek szánt új makroszintű pénzügyi segélycsomag 25 éves kölcsönökből állna, 10 éves türelmi idővel a tőke visszafizetésére – fogalmazott három uniós tisztviselő, akik hozzátették, hogy a kamatfizetést az uniós költségvetésből fedezik. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az uniós tisztviselők közölték, a teljes javaslat várhatóan már a hétvégére kész lesz, hogy a brüsszeli csúcson az uniós vezetők meg tudják tárgyalni. A segélycsomagon kívül téma lesz az is, hogy Ukrajna megkapja-e az uniós tagjelöltséget.

Az Európai Bizottság először május közepén tett arra javaslatot, hogy az Európai Unió segítsen osztozni Ukrajna pénzügyi terhében, amely havonta 5 milliárd euró környéke az oroszok inváziója miatt. Németország azonban tiltakozott ez miatt, ezért más jellegű konstrukciót kellett megalkotni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A Bizottság ugyanis ragaszkodó a hitelalapú eszköz alkalmazásához, míg Németország támogatások felhasználását szorgalmazta, hogy elkerülje Kijev adósságterhének növekedését. Berlin májusban egy egymilliárd eurós, vissza nem térítendő támogatást jelentett be Ukrajna számára még a G7-ek találkozóján.

Az ügyben jártas források állítása szerint más tagállamok is, mint Szlovákia, megkérdőjelezte a hitel alapú segítség megfelelőségét, miközben Dánia amiatt kezdett aggódni, hogy a rengeteg támogatás aláásná-e Ukrajna hitelességét a piacokon.

A pénzügyi csomagot minden uniós tagállamnak és az Európai Parlamentnek is támogatnia kell, azonban továbbra is számos kérdőjel van, mint például az, hogy egyes nemzeti kormányok mekkora mértékben járulnak ehhez hozzá.