Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,91 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
451,13 Ft
Bitcoin
70,095 $

Üzemanyaghiány: tiltakozás, lövöldözés, iskolabezárás Srí Lankán

Hét ember sebesült meg, miután a hatóságok tüzet nyitottak az erőszakos tüntetőkre egy benzinkút közelében.

...svg content...Fotó: Üzemanyagért állnak sorban egy benzinkútnál a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban 2022. június 11-én. Az ázsiai országot függetlenségének 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válság sújtja. Az üzemanyag, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő államban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek is. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nilanta Premaratne, a hadsereg szóvivője szerint szombat este órákon át álltak sorba a helybeliek, hogy üzemanyaghoz jussanak a Srí Lankán található Vuszuvamaduban, ahol kövekkel kezdték el dobálni az őrhelyét, majd amikor elfogyott a benzin, összecsapás tört ki.

Az erőszakos tüntetők megrongáltak egy kisteherautót és rátámadták a katonákra, akik emiatt arra kényszerültek, hogy tüzet nyissanak a tömegre, ennek következtében hét fő, 4 civil és 3 katona sebesült meg. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

A hatóságok szerint a hét végén három helyen is összecsapás tört ki a rendőrök és a motorosok között, ennek során hat rendőr sérült meg, illetve hét civilt tartóztattak le. Mindeközben az iskolák és közhivatalok ideiglenes bezárását is elrendelték, hogy enyhítsék az üzemanyaghiány miatt fellépő közlekedési nehézségeket.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, ahol nemcsak benzin-, hanem élelmiszer- és gyógyszerhiány is nehezíti a lakosság helyzetét, mindemellett rekordmagas infláció sújtja az országot – jelentette a The Guardian.

Az ENSZ súlyos humanitárius válságra figyelmeztetett, amelyben milliók szorulnak sürgős segítségre, a Világélelmezési Program pedig csütörtökön kezdte meg az élelmiszer-utalványok kiosztását, amelyet közel 2000 terhes nő részére juttattak el Colombóba, az „életmentő segítségnyújtás” részeként.

A program keretében 60 millió dollárt próbálnak összegyűjteni az élelmiszersegélyhez, emellett Srí Lanka a Nemzetközi Valutaalappal folytat tárgyalásokat, hogy támogatást kaphassanak, ugyanis az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollárra tehető.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.