Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Nobel-béke díjas aktivista: az ukrán háború rávilágít a nyugati kettős mércére

Denis Mukwege még 2018-ban kapott Nobel-béke díjat a konfliktusos övezetekben történő szexuális erőszak elleni harcáért.

...svg content...A Nobel-békedíjjal kitüntetett Nadia Murád iraki kurd emberi jogi aktivista (j) és Denis Mukwege kongói sebész-nõgyógyász a Nobel-békedíj átadási ünnepségét követõ fáklyás felvonulás résztvevõinek integet egy épület erkélyérõl Oslóban 2018. december 10-én. MTI/EPA/NTB/Fredrik Hagen
Afrika

Nagy Noel

Szerkesztő

Mukwege pedig rávilágított arra, hogy a Nyugat képes volt cselekedni szankciókkal, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezért cselekednie kellene a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló pusztító erőszak miatt is – idézte a Politico.

Kongó keleti részén az elmúlt hónapok során teljesen elszabadult az erőszak elsősorban az M23 nevű lázadócsoport miatt, amely több más milíciával együtt folyamatos terrortámadásokat hajt végre. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mukwege elmondása szerint folyamatosan növekszik azon áldozatok száma, akiket a kórházába szállítanak, sokszor 20 éves nőket szállítanak be. A Nobel-díjas orvos és aktivista pedig nem is rejtette véka alá, mennyire felháborítja a fejlett világ inaktivitása:

„Az itteni emberek szenvedése semmiben nem különböző a más háborúk áldozataiétól. Az ukrán válság esetében a Nyugat válaszolt. Milliárdokat pumpált Ukrajnában és szankciókat vetett ki Oroszország ellen. Hogy fordíthatják el a fejüket a máshol történő szenvedéstől? Nincs semmi különbség”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Mukwege hozzátette, hogy az ukrán háború ráadásul el is tereli a világ figyelmét attól az erőszaktól, ami Kongóban zajlik. Mint hangsúlyozta, ennek Ruanda örül a legjobban, amit már korábban is azzal vádoltak, hogy támogatja a lázadókat.

Mukwege kiemelte, hogy a szexuális erőszakot fegyverként használják, ráadásul meglehetősen hatékonyan, mert ez nem csak fizikálisan, de pszichológiailag is megsemmisíti a nőket. Az aktivista fel is szólította Belgiumot, hogy álljon azon kezdeményezés élére, amely elítéli a kelet-kongói erőszakot.

Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke közölte, hogy az ország készen is áll arra, hogy ezt a szerepet felvállalja, a kormányfő vállalását pedig a belga király is megerősítette, aki közölte, hogy nincs fejlődés béke nélkül.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

Napokon belül ismertté válhatnak a közmédiás EP-vita részletei

A közmédia jövő héten, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatja az Európai Parlamenti listát állító szervezeteket az általa tervezett vita részleteiről.