Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
63,803 $

Irán „veszélyesen közel” került egy atombomba létrehozásához

A tisztviselő szerint a fennálló helyzet egy keményebb választ követel a Nyugat részéről.

Fotó: Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője beszél az új kormánykoalícióról tartott bizalmi szavazáson a jeruzsálemi parlamentben 2021. június 13-án. Bennet várhatóan egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, a Jes Atíd (Van Jövő) párt elnökével. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az izraeli miniszterelnök, Naftali Bennet a The Telegraph-nak adott interjújában arra figyelmeztetett, miszerint Irán „példátlan mértékben” dúsítja az uránt, ezáltal „veszélyesen közel” került ahhoz, hogy atomfegyverre tegyen szert.

Kiemelte, hogy a nyugati nyomásgyakorlás nélkül az iszlám rezsim nagyon hamar atombombához juthat, ezért a világnak határozottan kell fellépnie, illetve egy jóval keményebb választ adnia a fennálló helyzetre. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Elmondása szerint az iráni atomprogramot mindaddig nem állítják le, amíg megszüntetésre nem kerül, ehhez pedig arra van szükség, hogy parancsba adják: „nincs atomfegyver, nincsenek szankciók”.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsa június 8-án határozatot fogadott el, amelyben Iránt bírálták, ugyanis az ország nem volt hajlandó magyarázattal szolgálni a három, be nem jelentett telephelyen található uránrészecskék eredetére.

Összesen 30 tagállam szavazott a határozat mellett, egyedül Oroszország és Kína szavazott ellene, India, Líbia és Pakisztán pedig tartózkodott – derül ki a TASS beszámolójából.

A szavazást megelőzően az iráni külügyminisztérium megjegyezte, hogy egy ilyen határozat elfogadása megzavarja az atomalku helyreállításáról szóló tárgyalási folyamatot, emellett ígéretet tett arra, hogy hamarosan „megfelelő és határozott” választ fog adni a felmerülő kérdésekre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország 2015-ben írta alá Iránnal az atomalkut, amelyből Donald Trump 2018-ban egyoldalúan kilépett, ennek következtében Irán bejelentette, hogy nem fogja betartani az abban foglalt korlátozásokat.

Az amerikai elnök, Joe Biden korábban többször is jelezte, hogy Washington kész visszatérni a megállapodáshoz, illetve számos tárgyalást is folytattak ennek érdekében, eddig azonban nem vezettek sikerre.