Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,52 Ft
Euró
388,69 Ft
Font
453,43 Ft
Bitcoin
61,542 $

1000 ukrán katonát vittek Oroszországba, kérdéses a sorsuk

Ukrajna fogolycserét akar Oroszországgal, addig az oroszok többeket bíróság elé álltanának, akik adott esetben súlyos büntetést kaphatnak.

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (b) megmotoz egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 20-án. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes mértékben az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ukrajna már több orosz katonát is elítélt háborús bűncselekmények elvkövetése miatt, akik sokáig nem szabadulnak a börtönből. Rengeteg ehhez hasonló nyomozás van folyamatban, sokak kerülhetnek börtönbe a következő időszakban.

Az ukrán családok közül sokan aggódnak, hogy mi lesz azzal a több mint 2500 emberrel, akik a mariupoli acélgyárat védték hónapokon át, és időközben megadták magukat. Az orosz TASS jelentése szerint 1000 ukrán katonát már Oroszországba vittek, ahol vizsgálatot folytatnak velük szemben. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

A katonák között zsoldosok is vannak, akik az ukrán kikötővárosban adták meg magukat. Kiderült, hogy a nyomozók a későbbiekben számos más foglyot is Oroszországba fognak szállítani, ahol kihallgatáson, szembesítésen vesznek részt – írja a The Guardian.

Zelenszkij fogolycserét akar, addig az orosz törvényhozók a katonák egy részét bíróság elé állítanák. Adott esetben rendkívül súlyos büntetések várhatnak ezekre az emberekre, akiket kiválasztanak, korábban az opciók között szerepeltek a halálos ítéletek is.

Az ukrán elnök többek között azzal is vádolja Oroszországot, hogy sokakat Oroszországba hurcoltak, többek között gyerekeket is, akiket elszakítottak a családjuktól. Emellett azok sincsenek kevesen, akiket eltűnt személyként tartanak nyilván.

Kína útjára indította a Csang'e-6 szondát a Hold sötét oldalának tanulmányozására

A cél, hogy felfedezzék a Hold sötét oldalát.