Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,935 $

Műholdas felvételek buktathatják le az oroszokat, hogy egyre nagyobb mennyiségben lopják az ukrán gabonát

A legújabb műholdas képek arra engednek következtetni, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben lopja az ukrán gabonát.

Fotó: Unsplash/Robby McCullough
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Korábban is voltak olyan jelentések, hogy Oroszország nagyobb mennyiségű gabonát lopott a három hónapja tartó ukrajnai háború ideje alatt. Úgy tűnik, hogy az oroszok egyre nagyobb mértékben tehetik ezt meg, miközben folytatják a harcokat keleten és délen.

A kírmi Szevasztopol kikötőjéről készült új műholdas felvételek azt bizonyíthatják, hogy az oroszok nem kis tételben lophatják a gabonát. A fotókon két orosz zászló alatt lévő szállítóhajó látható, amik kikötöttek és amikre feltehetően ukrán gabonát rakodnak. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fokozatosan ellopja az ukrán élelmiszeri termékeket, és megpróbálja eladni azokat – írja a CNN. A Maxar Technologies által készített fotók május 19-én és 21-én készültek, amiken a fentebb említett hajók láthatóak.

A Matros Pozynich és a Matros Koshka is látszólag gabonasilók mellett dokkolnak, és egy szalagról gabona ömlik a nyitott térbe. A MarineTraffic.com, mely egy hajómegfigyelő oldal, azt írja, hogy mostanra mindkét hajó elhagyta a kikötőt.

A Matros Pozynich az Égei-tengeren hajózik, és Bejrút felé tart, addig Matros Koshka továbbra is a Fekete-tengeren tartózkodik. Nehéz 100%-os biztonsággal azt állítani, hogy a hajókra lopott ukrán gabonát rakodtak fel, de az köztudott, hogy az Oroszországhoz csatol Krím kevés gabonát termel, ellentétben a tőle közvetlenül északra fekvő mezőgazdasági ukrán régiókkal, mint Herszon és Zaporizzsja.

Ukrán tisztviselők és ipari források a CNN kérdésére elmondták, hogy az orosz erők a megszállt területeken több silót is kiürítettek, és a gabonát délre szállították tovább. A hónap elején a Matrosz Pozinyics hasonló küldetésen volt, melyre gabonát rakodtak, és kihajóztak vele a Fekete-tengerről a Földközi-tengerre.

A hajó eredetileg Egyiptomba tartott volna a rakománnyal, de az ukrán hatóságok figyelmeztetése után visszafordították őket Alexandriából. Végül Bejrútba sem engedték be a hajót, így a szíriai Latakiában kötöttek ki, ahol Oroszország évek óta támogatja Bassár el-Aszad rezsimjét. Mindeközben Oroszország megakadályozta, hogy Ukrajna árukat exportáljon a kikötőiből, ami pedig globális élelmiszerválsághoz vezethet.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.