Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,14 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
63,254 $

Lengyel elnök: „csak Ukrajnának van joga dönteni a jövőjéről”

A lengyel elnök az első külföldi vezető, aki a háború kezdete óta beszédet mondott az ukrán parlamentben.

Andrzej Duda lengyel elnök beszédet mond a két év kihagyás után megrendezett Élet Menete felvonuláson az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor területén, a dél-lengyelországi Brzezinkában 2022. április 28-án. Izraeli és lengyel fiatalok ezrei gyalog teszik meg az Auschwitz és Birkenau közötti három kilométeres utat, így emlékezve meg a náci népirtás mintegy hatmillió áldozatáról. MTI/EPA-PAP/Lukasz Gagulski
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Andrzej Duda lengyel elnök a háború kezdete óta az első külföldi vezető, aki beszédet mondott az ukrán parlament előtt, vasárnapi beszédében pedig a háborúról szólt, kiemelve azokat a hangokat, akik szerint Ukrajnának kellene engedményeket tennie az agresszor Oroszországnak, mellyel ő maga nem ért egyet.

Mint ismert, Kijev már több alkalommal is jelezte, hogy semmiféle engedményre nem hajlandó Oroszországgal a háború lezárása érdekében, utalva ezzel arra, hogy miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, konkrét területi követelésekkel indult el a béketárgyalásokra, melyek ennek köszönhetően egyáltalán nem vezettek sikerre. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Ukrajna álláspontja szerint ugyanis, ha valóban átadnák az oroszoknak Ukrajna bizonyos területeit, azzal csak öngólt lőnének, hiszen az orosz erők ugyanúgy ottmaradnának az általuk megszállt területeken, s rövid időn belül képesek lennének újjáépíteni az orosz hadsereget.

A lengyel elnök az aktuális helyzet kapcsán kendőzetlenül osztotta meg véleményét az ukrán parlamenthez intézett beszédében, melyet az ukrán képviselők üdvrivalgással és ovációval fogadtak:

„Aggasztó hangok jelentek meg, melyek szerint Ukrajnának engednie kellene Putyin követeléseinek. Csak Ukrajnának van joga dönteni a jövőjéről… önök nélkül senki sem dönthet az önök jövőjéről”

– idézte a Reuters.

A lengyel elnök hangsúlyozta, a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, hogy egy emberként követelje Oroszország teljes kivonulását Ukrajnából. Úgy fogalmazott, „ha Ukrajnát feláldozzák”, akár gazdasági, akár politikai ambíciók miatt, „akár csak egyetlen centiméterét is”, úgy az nem csupán az ukrán nemzetre, de az egész nyugati világ számára hihetetlen csapás lesz.

Mint ismert, a lengyelek komoly szerepet játszottak a kelet-európai kommunizmus felszámolásában, Lengyelország és Oroszország viszonya pedig mindig is feszült volt, a háború kezdete óta pedig Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb támogatójaként lépett fel, s több alkalommal is jelezték, hogy maximálisan támogatják az Oroszország elleni nyugati szankciókat, sőt, Ukrajna EU-tagsága mellett is felszólalt már a lengyel elnök.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.