Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,451 $

26 ezer éve nem volt ilyen magas az óceánok savkoncentrációja

A Meteorológiai Világszervezet közlése szerint az óceánok hőmérséklete és savassága új rekordot ért el 2021-ben.

Fotó: Unsplash/Diego San
Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A szervezet éves globális éghajlati jelentésében többek között arról is beszámolt, hogy a jégolvadás miatt tavaly rekordszintű volt a tengerszint emelkedése is. „Az éghajlat a szemünk előtt változik”, mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. A jelentés továbbá megállapította, hogy a légkör szén-dioxid- és metánszintje is meghaladta a korábbi rekordokat.

A jelentés az ENSZ legutóbbi éghajlatértékelése után készült, amely arra figyelmeztetett, hogy az emberiségnek drasztikusan csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, különben egyre súlyosabb mértékű éghajlatváltozással kell szembenéznie. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Az óceánok az elmúlt 20 évben a megszokottnál sokkal nagyobb mértékben melegedtek, ennek szintje 2021-ben új rekordot ért el, a várakozások szerint pedig a jövőben még tovább melegednek majd. A jelentés szerint évszázadokba, vagy rosszabb esetben akár évezredekbe is telhet, mire ez a változás visszafordul.

Az óceánok savassága is kiugróan magas értéket mutat, becslések szerint ugyanis az elmúlt 26 ezer évben még egyszer sem lehetett ilyen súlyos a helyzet.

A problémák sora ráadásul itt még nem ér véget, ugyanis az elmúlt egy évtizedben 4.5 centiméterrel emelkedett a tengerszint, globálisan pedig a tavalyi átlaghőmérséklet 1,11 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot, ennek fényében pedig nem meglepő, hogy a WMO főtitkára szerint csak idő kérdése, hogy újabb rekordmeleg évet regisztráljanak.

A sajtónak nyilatkozva Taalas elmondta, hogy legnagyobb csalódottságára az éghajlati kihívásokról ritkán csak esik szó a sajtóban, miközben más válságok, mint például a Covid-19 járvány vagy Oroszország ukrajnai „hadjárata” sokak figyelmét vonzza.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.