Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Észak-Korea: rakétakísérletre készülnek a covid-járvány kitörése ellenére is

Egy amerikai tisztviselő szerint a rakéta tesztelésére Joe Biden első hivatalos dél-koreai útja előtt kerülhet sor.

...svg content...Fotó: Jun Szuk Jol újonnan beiktatott dél-koreai elnök átveszi Joe Biden amerikai elnök levelét Douglas Emhofftól, Kamala Harris amerikai alelnök férjétől a szöuli elnöki palotában 2022. május 10-én. MTI/EPA/Pool/Getty Images/Csung Szung Dzsun
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Észak-Koreában több mint 1,7 millió lázas megbetegedést jelentettek néhány nap alatt, jelenleg pedig a covid-járvány megfékezésével küzdenek, ám nagyon is úgy tűnik, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésére készülnek.

Egy amerikai tisztviselő szerint már ezen a héten, csütörtökön vagy pénteken sor kerülhet a kísérletre, eközben Joe Biden az első hivatalos dél-koreai útjára készül, aki várhatóan pénteken érkezik meg a helyszínre, mielőtt Japánba látogatna. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Egy fegyverteszt azonban beárnyékolhatja az amerikai elnök tevékenységét, amelynek fókuszában a Kínával kapcsolatos kereskedelmi és más regionális kérdések állnak, emellett aláhúzhatja, hogy a denuklearizációs tárgyalásokon nem történt előrelépés.

Ennek kapcsán a szöuli védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a dél-koreai és az amerikai hírszerző hatóságok figyelemmel kísérik az ilyen tevékenységeket, valamint szorosan egyeztetnek, a hadsereg pedig szilárd készenléti állapotot tart fenn.

Mindez azonban Phenjan számára is nehézséget okozhat abban, hogy nemzetközi támogatásban részesüljenek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – számolt be a CNA.

Biden a dél-koreai elnökkel, Jun Szuk Jollel találkozik, aki ígéretet tett arra, hogy keményebben lép fel az észak-koreai „provokációkkal” szemben, emellett várhatóan nagyobb biztosítékokat kér majd az amerikai elnöktől, hogy az Egyesült Államok megerősíti az északiakkal szembeni „kiterjesztett elrettentő erejét”.

Amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Észak a látogatás idején nukleáris fegyvert is tesztelhet, a külügyminisztérium pedig kedden bejelentette, miszerint nem számítanak arra, hogy a járvány kitörése késleltetné a 2017 óta szüneteltetett nukleáris kísérletek újraindítását, ugyanis az országot már nem köti moratórium erre vonatkozóan.

Műholdfelvételek alapján egy észak-koreai nukleáris telepen ismét folynak a munkálatok, illetve egy atomreaktor építését is újraindították, ám egyes elemzők szerint Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak a fegyvertesztek ellenére is támogatást kellene nyújtania az országnak a koronavírus elleni küzdelemben.

Észak-Korea néhány nappal a járvány kitörése után repülőgépet küldött Kínába, hogy orvosi ellátmányt vegyen fel, Phenjan azonban még nem válaszolt a dél-koreai segélyfelajánlásokra, Washington pedig megerősítette, hogy tervei között szerepel az ország támogatása, azonban jelenleg nem tervezik vakcinák eljuttatását.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.