Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,40 Ft
Euró
386,81 Ft
Font
450,10 Ft
Bitcoin
63,099 $

Túlsúlyban lesznek a gazdasági szereplők az ötödik Orbán-kormányban

Az elemzők szerint a miniszterelnök biztos akart lenni abban, hogy kormányának tagjai felkészültek a válsággal szemben, több fontos területnek azonban továbbra sincs önálló minisztériuma.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án. MTI/Fischer Zoltán
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Orbán Viktor 2010-ben alakíthatta meg második kormányát, az azóta eltelt évek alatt pedig a tárcavezetők lecserélődtek, csak Semjén Zsolt és Pintér Sándor belügyminiszter őrizhette meg korábbi posztját. Ami azonban változatlan, az oktatás és egészségügy külön minisztériumának hiánya, de az EU-s országokban megszokott környezetvédelmi tárca sem jött létre.

„A felelősség kérdését azt sokkal egyszerűbb elkenni, hogy ha nincsen külön tárcavezető. A politika, hogy mondjam… Kevésbé tud sikert szállítani egy külön egészségügyi tárca, ez egy nagyon konfliktusos terület, és Orbán Viktor ezeket szívesen dugja el” Soron kívül 24 ember került kórházba, miután rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

– kommentálta Ceglédi Zoltán politikai elemző.

Magyarországnak 1988-ban volt utoljára építésügyi minisztere, az ötödik Orbán-kormány idején azonban visszatér ez a tárca, az építési és beruházási minisztérium élére pedig Lázár János kerül. Rajta kívül még öt gazdasághoz köthető tárcavezető lesz a kabinetben; Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László ipari miniszter, Nagy Márton gazdaságért felelős miniszter, valamint Navracsics Tibor, aki a Területfejlesztési Minisztérium élén az uniós forrásokról dönt majd.

„Az új kormány legfontosabb feladata a kormányzás menedzsmentje. Ez azt jelenti, hogy egy nehéz gazdasági helyzetben egy nehéz nemzetközi viszonyrendszerben kell helytállni a kormánynak, meg kell teremtenie a kormányzás gazdasági alapjait és Orbán Viktor biztos akar lenni benne, hogy aki ott van az egyes pozíciókban, az nem először találkozik ilyen feladatokkal”

– összegezte az elemző.

Nagy Attila Tibor az ATV Híradónak elmondta, Orbán Viktor mindig is szerette versenyeztetni minisztereit, a sok gazdaság közeli tárca ugyanakkor konfliktusok forrása lehet a miniszterek között. A politikai elemző szerint a kormányon belül viták robbanhatnak ki a pénzügyek körül, és Orbán Viktor tehet majd igazságot.

Az új kormány hétfőn teszi le esküjét, miután az országgyűlés hivatalosan is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort.