Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Finnország megerősítette: Oroszország felfüggesztette az energiaexportot

A finn Fingrid szolgáltató szerint a  felfüggesztésnek nem volt hatása a piacra, és Finnország „megbirkózik“ a leállással. 

Fotó: Twenty20
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Reima Päivinen, a Fingrid villamosenergia-rendszerek üzemeltetéséért felelős vezető alelnöke elmondta, hogy a szállítást szombaton, közép-európai idő szerint 12 órakor ténylegesen leállították az oroszok.

Hozzátette, hogy a felfüggesztésnek nem volt hatása a piacra, és Finnország „megbirkózik“ a leállással, mivel az orosz áram az ország teljes fogyasztásának csak kis hányadát teszi ki.

„Mi is a nyár felé tartunk, és kevesebb áramra lesz szükség“ – mondta Päivinien, hozzátéve, hogy „biztos benne, hogy nem lesznek nagyobb problémák“ a jövő télen.

Pénteken a Fingrid közölte, hogy Oroszország felfüggeszti az áramexportot a kifizetések beérkezésének problémái miatt, mindezt reagálva Finnország azon lépésére, hogy közelednének a NATO-hoz – írja a CNN

A finn kormány azt tervezi, hogy vasárnap kiad egy második fehér könyvet, amelyben javasolja az ország NATO-csatlakozását, mondta Pekka Haavisto finn külügyminiszter csütörtökön újságíróknak. A javaslatról ezután szavazna a parlament, a plenáris ülés hétfő reggelre van kitűzve.

Az orosz külügyminisztérium szerint Finnország esetleges NATO-csatlakozása „radikális változást jelent az ország külpolitikájában“, és megtorló ellenlépésekre figyelmeztettek.

Finnországnak több mint 1000 kilométeres közös határa van Oroszországgal, és a csatlakozás azt jelentené, hogy Oroszországnak egy olyan országgal lenne közös határa, amely hivatalosan az Egyesült Államokkal szövetséges.

„Oroszország kénytelen lesz megtorló lépéseket tenni, mind katonai-technikai, mind más jellegűeket, hogy megállítsa az ezzel kapcsolatban felmerülő, nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket“ – áll a közleményben.

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.