Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

Elemzés: Putyin a következő hónapokban Oroszországhoz csatolhatja Dél- és Kelet-Ukrajna megszállt részeit

Az Institute for the Study of War elemzői arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország „az elkövetkező hónapokban“ elcsatolhatja Ukrajna bizonyos részeit, a lépést pedig nukleáris fenyegetésre használhatják fel. 

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunyejev
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A The Guardian számolt be az Institute for the Study of War elemzéséről, amelyben a szakértők kiemelik, hogy orosz elnök valószínűleg „az elkövetkező hónapokban“ Oroszországhoz csatolja Dél- és Kelet-Ukrajna megszállt részeit. 

Arra figyelmeztetnek, hogy az annektált régiókat felhasználhatja Moszkva arra, hogy nukleáris támadással fenyegessék meg Ukrajnát és nyugati szövetségeseit.  Soron kívül Bejelentést tett Szijjártó Péter az Izraelt ért iráni rakétatámadást követően

Mint írják, az annexió után Putyin közvetlenül vagy burkoltan kijelenti majd, hogy az orosz doktrína, amely lehetővé teszi a nukleáris fegyverek használatát az orosz terület védelmére, az újonnan elcsatolt területekre is vonatkozik.

Ilyen lépésekkel Ukrajnát és partnereit nukleáris támadással fenyegetné, ha az oroszok által megszállt területek felszabadítására irányuló ukrán ellenlépések folytatódnak. Putyin úgy gondolhatja, hogy a nukleáris fegyverek fenyegetése vagy alkalmazása helyreállítaná az orosz elrettentő erőt, miután katasztrofális inváziója összetörte Oroszország hagyományos elrettentő képességét.

Az orosz hadsereg még nem érte el Putyin kinyilvánított területi célkitűzéseit, azaz Donyeck és Luhanszk teljes területének biztosítását, és valószínűleg nem is fogja elérni, ezért véleményük szerint minden attól függ, hogy „mennyire érti meg az orosz hadsereg leromlott állapotát Ukrajnában“. 

Ha Putyin megérti katonai gyengeségét, akkor valószínűleg siettetni fogja az annexiót és gyorsan bevezeti a nukleáris elrettentő erőt, hogy megpróbálja megtartani az ellenőrzést a jelenleg Oroszország által megszállt ukrán területek felett.

Ha Putyin úgy véli, hogy az orosz erők képesek további előrenyomulásra, akkor valószínűleg késleltetni fogja az annexiót annak reményében, hogy még több területet fedezhet le vele. Ebben az esetben rossz vezetése és az ukrán ellenlépések az orosz hadsereget az összeomlás felé terelhetik.

Putyin megkísérelheti az orosz támadások fenntartását is, miközben további erőket mozgósít. Ebben az esetben jóval tovább halogathatná az annexió bejelentését, megvárva, amíg az erősítés megérkezhet, hogy még több területet szerezzen az annexióhoz.

Ukrajnának és szövetségeseinek ezért „valószínűleg szűk lehetőségük van arra, hogy támogassanak egy ukrán ellentámadást a megszállt ukrán területeken, mielőtt a Kreml annektálná azt“ – írják. 

Súlyos figyelmeztetést kapott Irán az Egyesült Államoktól

Ha Irán közvetlen támadásokat fog indítani Izrael ellen, annak súlyos ára lehet, erre figyelmeztetett az USA védelmi minisztere.