Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

„Valószínűleg“ megnyerték az ukránok a Harkovért folytatott csatát

Az Institute for the Study of War legújabb elemzésében úgy véli, hogy az ukránok megakadályozták, hogy bekerítsék őket az orosz csapatok, majd kiűzték őket a városból. 

...svg content...Fotó: EPA/SERGEY KOZLOV
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az intézet értékelte a konfliktust, és arra a megállapításra jutott, hogy Ukrajna „valószínűleg megnyerte a Harkovért vívott csatát“, kiűzték az orosz csapatokat a környékről, és elfoglalták a várost – írja a The Guardian.

Kiemelik, hogy az egységek „az elmúlt napokban néhány kivételtől eltekintve általában nem próbálták tartani a terepet az ellentámadó ukrán erőkkel szemben“. Soron kívül Bejelentést tett Szijjártó Péter az Izraelt ért iráni rakétatámadást követően

Nyugati tisztviselők jelentései és a Donyecki Népköztársaság egyik tisztjének videója arra utal, hogy Moszkva a rendezett visszavonulás végrehajtására összpontosít, és azt helyezi előtérbe, hogy az oroszok hazatérjenek.

Az amerikai székhelyű agytröszt szerint Ukrajna most valószínűleg „megpróbálja megzavarni a földi kommunikációs vonalakat Belgorod és az oroszok által megszállt Izium városa körül összpontosított orosz erők között“.

Hozzáteszik, hogy az oroszok nem értek el áttörést Izium elfoglalásában: „korábban feltételeztük, hogy Oroszország felhagyhat az Iziumból való előrenyomulási kísérletekkel, de az oroszok vagy nem hoztak ilyen döntést, vagy még nem kötelezték el magukat teljes mértékben“. 

Az oroszok valószínűleg nem rendelkeznek elegendő további friss harci erővel ahhoz, hogy ellensúlyozzák a veszteségeket és folytassák az offenzívát elég nagy léptékben ahhoz, hogy befejezzék a bekerítést, bár valószínűleg továbbra is próbálkozni fognak. 

A tanulmány megemlíti, hogy orosz erők valószínűleg biztosították az Azovsztal acélmű nyugati bejáratához közeli autópályát, de a létesítményért folytatott harcok folytatódnak, miközben Zaporizzsjai területen valószínűleg megpróbálják elérni a tüzérségi lőtávolságot a városon kívül. 

Az ukrán erők a jelentések szerint megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést a román partoknál lévő Kígyó-sziget felett, vagy legalábbis megzavarni Oroszországot, hogy ne tudják használni. 

Súlyos figyelmeztetést kapott Irán az Egyesült Államoktól

Ha Irán közvetlen támadásokat fog indítani Izrael ellen, annak súlyos ára lehet, erre figyelmeztetett az USA védelmi minisztere.