Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,67 Ft
Euró
398,47 Ft
Font
477,89 Ft
Bitcoin
62,662 $

Kína leszavazta az oroszok háborús bűneit kivizsgáló ENSZ-tervezetet

Ennek ellenére is elfogadták a határozatot.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a mai nap folyamán rendkívüli ülésen tárgyalt arról, hogy indítsanak-e hivatalos vizsgálatot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kapcsán – számolt be róla a Sky News.

A szervezet szavazásra bocsájtotta a kérdést, mely alapján azonban Kína nem támogatta a törekvést. Az Emberi Jogi Tanács azonban az ellenvetés ellenére is elfogadta a határozatot, így sor kerülhet a bizonyítékok független átvizsgálására. Soron kívül Helyszíni fotókon egy egytonnás világháborús bomba, amit Ferencvárosban találtak

A döntés azért is lényeges, mivel Ukrajnában már most több mint nyolcezer olyan ügyet tartanak számon, mely háborús bűncselekményekhez kapcsolható. Kijev és Mariupol környékéről is számos jelentés érkezett, de országszerte gyakoriak voltak a civilek ellen elkövetett súlyos bűntettek.

Az ukrán hatóságok szerint mostanra több száz orosz elkövetőt fogtak el, akiknek a napokban meg is kezdik az elszámoltatását, mindazonáltal az ENSZ fontosnak tartja, hogy független forrásból is bizonyítsák és igazolják az elkövetők tetteit.

Michelle Bachelet az ENSZ emberi jogi vezetője korábban közölte, hogy a Kijevtől északra fekvő területeken megdöbbentő méreteket öltött a háborús bűncselekmények, kivégzésekre utaló jelek mértéke.