Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,36 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,203 $

„Az USA szándékosan állítja feje tetejére a helyzetet, Oroszországot vádolva az élelmiszerválságért”

Az orosz diplomata szerint Washington „makacsul elutasítja, hogy felelősséget vállaljon saját külgazdasági hibáiért”.

Fotó: Pixabay
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete nemrégiben kijelentette, az Egyesült Államok „szándékosan feje tetejére állítja a helyzetet”, amikor azt állítja, hogy az élelmiszer-ellátási válságért Oroszország tevékenységei a felelősek, amelyeket a Fekete- és Azovi-tenger vizein hajt végre.

Hozzátette, a kijevi hatóságok kikötői munkálatai akadályozzák meg, hogy a hajók élelmiszert és egyéb árukat szállítsanak más államokba, emellett továbbra is figyelmen kívül hagyják azokat az orosz erőfeszítéseket, amelyek a humanitárius folyosók megnyitását céloznák. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Hangsúlyozta, miszerint Washington „makacsul elutasítja, hogy felelősséget vállaljon saját külgazdasági hibáiért”, miközben kifejtette, hogy nem helytállóak azok a kijelentések, amelyek szerint az oroszellenes korlátozások nem károsítják az élelmiszer- és műtrágyaellátást.

Az orosz diplomata a Telegramon közzétett bejegyzésben arra utalt, miszerint Moszkva „mélyen aggódik a globális élelmiszerpiacokon kialakult helyzet miatt”, emellett továbbra is „jóhiszeműen teljesíti” a nemzetközi exportszerződésekre vonatkozó kötelezettségeit a mezőgazdasági áruk és műtrágyák kapcsán.

Szergej Lavrov korábban megerősítette, hogy Oroszország intézkedései „sosem befolyásolták, illetve sosem befolyásolhatják” a globális élelmiszerválságot, majd a nyugati korlátozásokat tette felelőssé azért, hogy tönkretették a logisztikai és szállítási láncokat, amelyek hosszú évek óta álltak fenn világszerte.

A TASS beszámolójából kiderül, miszerint az orosz külügyminiszter arról is megjegyzést tett, hogy a kijevi rezsim több tucat ukrán hajót tart vissza attól, hogy élelemiszereket szállítsanak globálisan.