Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,72 Ft
Euró
400,89 Ft
Font
477,75 Ft
Bitcoin
62,411 $

Ismertette a nagykövet Magyarország álláspontját Ukrajna uniós tagságának kérdéséről

A háború kitörése óta megkezdődött a vita Ukrajna uniós tagságának kérdéséről, amelyben Magyarország is egyértelműen állást foglalt.

...svg content...Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete (b), Oleg Kocjuba kárpátaljai kormányzóhelyettes (b2), Bohdan Andrijiv polgármester (j) és Buhajla József, Magyarország ungvári fõkonzulja (j2) virágot helyez el Ungváron, 1956-os emléktáblánál, a helyi börtön falánál a forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án. MTI/Nemes János
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet az ukrán médiának adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy Magyarország nem fogja megakadályozni Ukrajna belépését az Európai Unióba, ha annak eljön az ideje – idézte a 168 Óra:

„Szeretném biztosítani Önöket arról, hogy amikor elkezdik áttekinteni Ukrajna európai uniós tagságának kérdéseit, Magyarország támogatni fogja azt” Soron kívül Madeleine McCann-ügy: felmentették a gyanúsítottat, nem történt előrelépés az ügyben

Nem véletlen ez a nyilatkozat, ugyanis korábban Ihor Zsovka, az ukrán elnök európai integrációért felelős diplomáciai tanácsadója a Jevropejszka Pravda ukrán lapnak adott nyilatkozatában sérelmezte Magyarország passzivitását.

Zsovka akkor elmondta, hogy Kijev nem kapott visszajelzést Budapesttől arra vonatkozóan, hogy Orbán Viktor blokkolni akarja-e Ukrajna uniós csatlakozását. Íjgyártó István most megerősítette, hogy ez Magyarországnak nem áll szándékában.

A miniszter egyébként megemlékezett egy, a magyar lakosság hozzáállásáról meglehetősen lesújtó képet adó felmérésről, amelyet a Flash Eurobarometer tett közzé múlt héten: mi vagyunk az egyetlen uniós tagállam, melynek lakossága nem támogatja Ukrajna tagságát.

Az Európai Unióban mind a 26 másik tagállamban a lakosság több mint 50 százaléka támogatja Ukrajna csatlakozását, uniós szinten az átlag 66 százalék. Magyarország az egyedül, ahol a lakosság 47 százaléka támogatja az ukrán uniós tagságot.