Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
357,30 Ft
Euró
397,23 Ft
Font
476,55 Ft
Bitcoin
64,077 $

Megszólalt egy ukrán katona, aki az Azovsztalban rekedt, ilyen a helyzet

Az acélüzem védője szerint nem számítottak rá, hogy ilyen sokáig ki tudnak tartani, de még mindig talpon vannak. 

...svg content...Fotó: Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én. MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A mariupoli Azovsztal üzem már hetek óta bevehetetlen erőd az oroszok számára, akik azonban a hírek szerint nem is próbáltak meg teljes erővel támadni, tekintettel a bent rekedt civilekre. 

Két nappal ezelőtt az ukránok azt mondták, hogy már mindenkit kihoztak, csak a katonák maradtak bent, tegnap ezzel szemben már úgy nyilatkoztak, hogy akár százan is lehetnek bent a polgári lakosság tagjai közül.  Soron kívül Megtörtént a vádemelés a szolnoki kalandparkban egy gyermeket felrúgó karateedző ellen, börtönbe kerülhet

Egy ukrán katona, aki még mindig a létesítményben van, beszélt a körülményekről, elmondta, hogy a megmaradt védők „súlyos veszteségeket szenvednek“, miközben az oroszok folytatják a támadást.

Illya Samoijenko hadnagy, a neonáci Azov ezred tagja a arról beszélt, hogy a sebesült és elesett katonák száma „nagyon magas“, valamint kiemelte, hogy mindannyian megfelelő állátást érdemelnének. 

„Senki sem számított arra, hogy ilyen sokáig kitartunk az oroszokkal szemben, de mi mégis harcolunk. Súlyos veszteségeket, veszteségeket szenvedünk“ – hangsúlyozta. 

Ukrán tisztviselők szerint mintegy 100 civil maradt a helyszínen, de Szamojlenko elmondta, hogy tudomása szerint mindannyiukat evakuálták – írja a The Guardian

Hozzátette, hogy a helyszínen lévőknek „rendkívül korlátozottak az erőforrásaik“, és úgy vélik, hogy „minden nap az utolsó lehet“. 

„Ennek az lehet az eredménye, [hogy] az ellenség fogságába esünk, ami számunkra a halállal egyenlő. Az életünk nem jelent semmit, de a harcunk mindent jelent“ – fűzte hozzá.