Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,775 $

Mérhetetlenül elszálltak az élelmiszerárak egy év alatt

A legutóbbi felmérésekből kiderül, jelentős mértékben emelkedett egyes élelmiszerek ára, emellett a taxiért is többet kell fizetni, mint korábban.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bár a hivatalos infláció 9-10 százalék körül van, a Privátbankár felmérése alapján több mint 20 százalékkal kerül többe egy nagybevásárlás most, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul tegnaptól a taxi is egyharmadával drágult Budapesten.

A G7 portál felméréséből kiderül, miszerint több mint 50 százalékkal drágult a tészta, a kávé, a paradicsom és a tojás, emellett másfélszeresére drágult a zsemle, a kifli, a félbarna kenyér, a kígyóuborka és a trappista sajt, továbbá 70 százalékkal kerül többe az őrölt kávé, mint tavaly áprilisban. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Raskó György agrárközgazdász szerint az árnövekedés oka az energiaköltségek emelkedése, legfőképp amiatt, hogy a fóliasátrakban és üvegházakban történő fűtés rendkívüli módon megdrágult, ezzel tovább emelve a tavasszal egyébként is drágának számító primőr termékek árát.

A Privátbankár legutóbbi vizsgálata során most először mértek 20 százalék fölötti éves drágulást, a listát pedig a margarin vezeti 105 százalékkal, amelyet a sajt követ 79 százalékkal – derül ki az atv.hu beszámolójából.

Azonban nem csak az egyes élelmiszerekért, hanem mostantól a taxiért is többet kell fizetni, mivel az alapdíj 43 százalékkal, a viteldíj és a percdíj pedig 33-33 százalékkal emelkedett. Eszerint hétfőtől egy út alapdíja 700 helyett 1000 forint, a kilométerdíja 300 helyett 400, a percdíja pedig 75 helyett 100 forint.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint mindezt az indokolta, hogy egy stabilabb bevételre volt szükség, miután az elmúlt években jelentős emelkedést tapasztaltak a fenntartási költségek esetében.

Így azoknak, akik a reptérről szeretnének Budapest belvárosába utazni taxival, a legújabb költségek mellett körülbelül 10 ezer forintra kell számítaniuk, amelyet a közlekedési viszonyok is befolyásolhatnak.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.