Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,32 Ft
Euró
396,75 Ft
Font
475,66 Ft
Bitcoin
64,508 $

Az USA már biztonsági garanciákat ajánlott fel Svédországnak, ha benyújtanák a kérelmüket a NATO-hoz

A hírek szerint az Egyesült Államok biztonsági garanciákat ajánlott fel Svédországnak arra az esetre, ha az ország benyújt a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét.

...svg content...Fotó: Az Egyesült Államok légierejének egyik Globemaster III-as szállítórepülőgépe a délkelet-lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtéren 2022. február 16-án. A teherszállító a NATO keleti szárnyát erősítő küldetés kapcsán érkezett Lengyelországba. MTI/PAP/DAREK DELMANOWICZ
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, Finnország és Svédország rövidesen csatlakozhat a NATO-hoz, de erről még nem született hivatalos döntés. Mindkét ország komolyan fontolja ezt a lehetőséget, látván, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ez milyen veszélyekkel járhat.

Az oroszok nyilván nem repdesnek az örömtől, hogy a NATO tovább bővülhet, mely minden eddiginél erősebb. Finnország már egyértelművé tette, hogy komoly biztonsági garanciákat akar arra az esetre, ha benyújtják a csatlakozási kérelmüket. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

A britek megerősítették, Finnországot és Svédországot is támogatnák, ha megtámadnák őket, függetlenül attól, hogy NATO-tagok vagy sem. A Reuters közben arról tett jelentést, hogy Ann Linde, Svédország külügyminisztere azt mondta, Antony Blinken amerikai külügyminiszter biztosította őt arról, hogy az országa támogatást fog kapni a szövetséghez való csatlakozási kérelem elbírálásának során.

Tehát Svédország biztonsági garanciát kaphat arra vonatkozólag, hogy már ezen időszak alatt megvédik őket, ha támadás érné az országot. A svédek és a finnek valószínűleg ezen biztonsági garanciák nélkül nem nyújtanák be a csatlakozási kérelmüket, mert az túlságosan nagy kockázattal is járhat.

A kérelem jóváhagyása akár egy évig is eltarthat, és a finnek, valamint a svédek attól tartanak, hogy ezen idő alatt sebezhetővé válnak. Válaszul Oroszország azt mondta, nukleáris fegyvereket és hiperszonikus rakétákat telepíthet a Kalinyingrádi exklávéba Európában, ha a fentebb említett országok csatlakoznak a NATO-hoz.

Linde hozzátette, nem szeretne belemenni a részletekbe, de nagyon biztos abban, hogy immáron rendelkeznek egy amerikai biztosítékkal. A svéd külügyminiszter szerint ez azt jelentené, hogy Oroszország tisztában lehet azzal, ha bármilyen negatív tevékenységet folytat Svédországgal szemben, akkor azt az USA nem fogja válasz nélkül hagyni.

Karácsony a Magyar Péter vezette Tisza Pártról: Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek

Karácsony Gergely főpolgármester elárulta, a Tisza Párt kizárólag Vitézy Dávidot támogatják főpolgármester-helyettesnek.

Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

Karácsony Gergely tagadta Magyar Péter állításait, nincs szoros együttműködés közte és a Fidesz között, ahogyan más sem.