Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Az orosz Ka-52-esek több mint 10 százalékát megsemmisítették Ukrajnában

Az újabb veszteség arra utal, hogy az orosz Ka-52-es állomány legalább 10 százaléka semmisült meg az orosz-ukrán háború kirobbanása óta.

...svg content...Fotó: A Ka-52K Katran, a Ka-52 Alligátor csapásmérő helikopter haditengerészeti alkalmazásra kifejlesztett változata a MAKSZ 2021 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai és űrhajózási kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén 2021. július 20-án, a megnyitás napján. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az ukrán haderő a tegnapi nap folyamán lelőtt egy újabb Ka-52-es harci helikoptert Ukrajna felett, mégpedig egy Sztugna-P páncéltörő rakétaindítóval, így ezzel együtt legalább 13 Ka-52-est vesztett el az orosz légierő az ukrajnai invázió kezdete óta.

Több ukrán vagy ukránpárti portálon megjelent az a videó, amelyen az orosz harci helikopter lelövése látható, ahogy az ukrán katonák az irányított páncéltörő rakétával hajtják végre a műveletet, majd hangosan éljeneznek a siker láttán. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

A Sztugna-P elsősorban szárazföldi célpontok megsemmisítésére alkalmazható, azonban ez már a második alkalom, hogy rögzítésre került, amint egy Ka-52-es harci helikoptert lőnek le vele, így ez elég jelentős teljesítménynek számít – számolt be a Portfolio.

A legutóbb megsemmisített helikopter már a 13. ilyen típusú légi jármű, amelyet az orosz erők vesztettek el Ukrajnában, erről pedig fényképes, videós bizonyítékok is megjelentek az interneten, valamint hasonló módszert alkalmaz az orosz veszteségek regisztrálására az Oryx projekt is.

Az invázió előtt az orosz légierő összesen 127 Ka-52-essel rendelkezett, amelyek beszerzési ára körülbelül 1 milliárd rubelre (5 milliárd forintra) tehető, így az újabb veszteség arra utal, hogy az összes létező orosz Ka-52-es több mint 10 százaléka megsemmisült Ukrajnában, ezzel pedig 65 milliárd forintnyi hadianyag veszett kárba.