Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,90 Ft
Euró
388,80 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
62,871 $

A britek szerint Oroszország egy trollgyárat üzemeltet dezinformációk terjesztésének céljából

A brit külügyminisztérium vasárnap számolt be arról, hogy tudomásuk van egy orosz „trollgyár” működtetéséről, melynek célja, hogy dezinformációkat terjesszen az ukrajnai háborúról.

Fotó: Unsplash
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Királyság is beállt Ukrajna mögé, ami szintén rossz hír Oroszország számára, mert a britek egyre több modern fegyvert tesznek elérhetővé az ukránok részére, akik ezen eszközök segítségével hatékonyabban védekezhetnek és támadhatnak.

Az információk áramlása egy külön harcteret jelent, Oroszországot ezen a területen is megvívja saját csatáját. A brit külügyminisztérium vasárnap arról jelentett, hogy az oroszok egy trollgyárat is üzemeltetnek. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Szerintük ezen trollgyár használatával igyekeznek dezinformációkat közzétenni az ukrajnai háborúról a közösségi médiában, illetve politikusokat céloznak meg egyes országokban, köztök Nagy-Britanniával és Dél-Afrikával.

A The Guardian a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, a britek egy saját finanszírozású kutatásra hivatkoztak, amikor a trollgyár létezéséről beszéltek, de a kutatás részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A kutatás kapcsán azt mondják, a Kreml dezinformációs kampányának fő célja, hogy manipulálja a nemzetközi közvéleményt Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, miközben növelik a támogatottságukat, valamint új szimpatizánsokat toboroznak.

Oroszország, mely továbbra is különleges műveletként nevezi az akcióját Ukrajnában, azt mondja, hogy a nyugati média túlságosan is részlehajló narratívát adott az invázióról, és javarészt figyelmen kívül hagyják Moszkva aggodalmait a NATO bővítése kapcsán, valamint az oroszul beszélő emberek ukrajnai üldözését, amit Kijev továbbra is tagad.

Liz Truss külügyminiszter a nyilatkozatában hangsúlyozta, nem engedhetik, hogy a Kreml és kétes trollfarmjai megszállják az online tereiket. Truss szerint Vlagyimir Putyin illegális háborújáról hirdetnek hazugságokat, és ezzel igyekeznek befolyásolni az embereket.

5150 helyett 1000 forint lehet az egynapos autópálya-matrica

Már "csak" a parlamenti többség kell hozzá.