Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

ENSZ-főtitkár: egy háború „semmiféleképp sem lehet elfogadható a 21. században”

Antonio Guterres több ukrán területre is ellátogatott, az ottani állapotokról pedig kijelentette, „a civilek mindig a legmagasabb árat fizetik a háborúért”.

Fotó: Unsplash/mostafa meraji
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az ENSZ főtitkára csütörtökön az ukrajnai Bucsába látogatott el, ahol korábban háborús bűncselekményekkel vádolták meg az orosz erőket, amikor számos felvétel és jelentés látott napvilágot, amelyek szerint több tömegsírt találtak a területen, miután a megszállók elhagyták a régiót.

Guterres bejárta a Kijev külvárosában és a közeli Borodjanka városában található lakónegyedeket, amelyek az orosz csapatok kivonulása után javarészt romokban hevernek, a nap folyamán pedig Volodimir Zelenszkijjel és az ukrán külügyminiszterrel vesz részt egy találkozón. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

A főtitkár szerint a helyszíneken látott „borzalmas forgatókönyv” megmutatja, hogy „a civilek mindig a legmagasabb árat fizetik a háborúért, amelyhez egyáltalán nem járultak hozzá”, majd hangsúlyozta, „ez semmiféleképp sem lehet elfogadható a 21. században” – írta a CNN.

Az ukrán hatóságok korábban arra kérték az ENSZ-t, hogy garantálja a Mariupolban élő civilek biztonságos átkelését, emellett néhány kijevi tisztviselő Guterres útitervét bírálta, miután az ENSZ-főtitkár kedden Moszkvába utazott, hogy találkozzon az orosz elnökkel.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.