Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,814 $

Zelenszkij már nagyon várja a háború utáni Ukrajna újjáépülését

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke háláját fejezte az Európai Unió felé, hogy ideiglenesen eltávolítják a vámakadályokat az ukrán termékek elől.

...svg content...Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Zelenszkij szerda esti videójában fejtette ki, hogy nagyon várja már a háború utáni Ukrajna újjáépülését és kijelentette, minden szolgáló katonának, katasztrófavédőnek, tűzoltónak, rendőrnek és állami dolgozónak saját lakást akar biztosítani – idézte a CNN.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy mindent újjá akar építeni, amit az oroszok a háború során elpusztítottak, valamint arra kért minden helyi közösséget, hogy szolgáltassanak információt a lerombolt épületekről, hogy gyorsan és hatékonyan tudjon történni az újjáépülés. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Zelenszkij közölte, nagyon hálás az Európai Uniónak, amiért úgy döntöttek, egy év erejéig felfüggesztik az összes vámot és kvótát az ukrán termékekre vonatkozóan, illetve a dömpingellenes vámokat is ideiglenesen feloldják.

Az ukrán elnök szerint ez nem csak az ukrán, hanem az európai gazdaság számára is kifejezetten pozitív hír, mivel Oroszországnak szilárd elhatározása, hogy felvigye a világpiaci árakat, különösen az élelmiszerekre vonatkozóan.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei, a háború miatt azonban mindenki arra számít, hogy ők kiesnek az ellátási láncból, súlyos élelmiszerhiányt okozva ezzel – ez pedig jelentősen fel is vitte a gabonafélék árát.

Zelenszkij háláját fejezte ki a dél-ukrajnai tüntetőknek is, különösen Herszonban, ahol az oroszbarát kollaboráns vezetés állítólag „népszavazást” akar tartani, hogy megerősítse elköteleződését Moszkva iránt, valamint potenciálisan létrehozzák a „Herszoni Népköztársaságot”.

„Minél erősebb az ellenállásunk, annál erősebb elutasítást kapnak a megszállók és annál hamarabb tér vissza a normális élet földünkre” – fogalmazott Zelenszkij, aki háláját fejezte ki azok felé is, akik nem hajlandók feladni.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.