Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,93 Ft
Euró
400,51 Ft
Font
480,93 Ft
Bitcoin
61,420 $

Oroszország két hónap alatt sem tudta megszerezni Ukrajna légterét

A legfrissebb hírszerzési információk szerint még mindig Ukrajna ellenőrzi légterének legnagyobb részét, szemben Oroszországgal, akik két hónap elteltével sem tudták ezt megtenni.

...svg content...Fotó: A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, 2022. április 24-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal Acélművek orosz támadásokban megrongálódott épületeiről. MTI/AP/Planet Labs PBC/Planet Labs PBC
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Noha Oroszország messze nagyobb és felszereltebb hadsereggel rendelkezik, mint Ukrajna, az ukránok több mint két hónapja tartják magukat, és rendre komoly károkat okoznak az oroszoknak a frontokon.

Ennek ára is van, mert Ukrajna egy részét teljesen lebombázták, Mariupolból például nem sok maradt, de sok olyan városról és faluról tudni, amiket szükséges lesz újjáépíteni. Az oroszok legnagyobb gondját az jelentheti, hogy Ukrajna nagyon nagy mennyiségben kap fegyvereket, illetve az USA-tól olyan információkat, amik segítségével a védekező fél hamarabb reagálhat. Soron kívül Videón Orbán Viktor meglepetés családlátogatása (videó)

Ennek együttes erejével még mindig Ukrajna tartja ellenőrzése alatt a légterét, és nem Oroszország. A The Guardian a brit védelmi minisztériumra hivatkozva azt írja, hogy a legutóbbi hírszerzési jelentés alapján kimondható, továbbra is Ukrajna tartja ellenőrzése alatt légtere nagy részét.

Oroszországnak nem sikerült megsemmisítenie az ukrán légierőt és a légvédelmüket. Ezen eszközök segítségével az oroszoknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük, és sorra könyvelhetik el a veszteségeiket.

Az oroszok légi tevékenysége elsősorban jelenleg Ukrajna déli és keleti részére összpontosul, amin keresztül támogatják a szárazföldi egységeket. A britek szerint Oroszországnak csak nagyon korlátozott a légi hozzáférése Ukrajna északi és nyugati részéhez, ami korlátozza az akciók és az előrehaladás sikerességét.

A jelentés szerint Oroszország továbbra is az ukránok katonai eszközeit és logisztikai infrastruktúráját veszik célba az ország egész területén. A légicsapások többségét Mariupolban pedig valószínűleg nem irányított bombákkal hajtják végre, amik így szabadon hullnak a levegőből. Emiatt a polgári áldozatok száma is növekedhet, a bombák bárkit eltalálhatnak, hiszen nem irányított támadásról van szó.