Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az USA Németországban alakít ki egy központot az oroszok háborúja miatt

A központ célja, hogy koordinálják az Ukrajna részére eljuttatott katonai segélycsomagokat, melyben sok szakember vesz részt.

...svg content...Fotó: Az ukrán elnöki hivatal által a Facebook közösségi portálon közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j4), Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b4) és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (b3) megbeszélést folytat Kijevben 2022. április 24-én. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok élen jár Ukrajna katonai támogatásában, és ez nemcsak a fegyverekre értendő. A Fehér Ház megerősítette, hogy folyamatosan, valós idejű hírszerzési információkat adnak át az ukránoknak az oroszokról.

Ennek köszönhetően például már a háború első napjaiban is nehéz helyzetbe tudták hozni az oroszokat az ukránok. Egyre több ország biztosít fegyvereket Ukrajnának, ami miatt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy központot Németországban.

Ezen központon belül fogják koordinálni a katonai segélycsomagokat, ami a szállításokra is kiterjed. Az amerikai és a szövetséges erők közösen hozzák létre ezt a stuttgarti központot, melyet egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő erősített meg.

Az amerikaiak tájékoztatása szerint a központ irányításában egy kétcsillagos amerikai tábornok is részt fog venni. A központ szoros együttműködést ígér a nemzetközi koordinációs központtal (IDCC), amiért pedig egy egycsillagos tábornok felel az Egyesült Királyságból.

Az amerikai személyzet mellett további 15 szakember dolgozik majd a központban, akik szintén a támogató nemzetek közül kerülnek ki. Ezen rendszeren belül irányíthatják a több mint 40 partner és szövetséges hálózatát is, akik kedden ültek össze Németországban, hogy átbeszéljék Ukrajna fegyverestámogatását. A szövetségesek által jóváhagyott és létrehozott csoport havi szinten egyszer fog ülésezni, melynek első ilyen helyszíne a németországi Ramstein légibázis volt – írja a CNN.