Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,98 Ft
Euró
385,31 Ft
Font
451,11 Ft
Bitcoin
69,737 $

A Nemzetközi Büntetőbíróság is csatlakozik ahhoz a csapathoz, mely az ukrajnai háborús bűnöket vizsgálja

Hétfőn bejelentették, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság is csatlakozik ahhoz a csapathoz, mely az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűnöket vizsgálja.

...svg content...Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Unió büntetőjogi együttműködésért felelős ügynöksége, az Eurojust hétfőn bejelentette, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is csatlakozik az ukrajnai háborús bűncselekmények vádját vizsgáló csoporthoz, mely csoport célja, hogy bizonyítékokkal is alátámaszthassák az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket.

Karim Khan, a nemzetközi büntetőjog és a nemzetközi emberi jogi jog szakértője, az ICC ügyésze megosztotta, a lengyel, a litván és az ukrán főügyészek aláírták azt a közös megállapodást, melynek értelmében a nemzetközi háborús bűnöket vizsgáló bíróság is csatlakozik az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felderítéséhez. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Az Eurojust hivatalos közleményében úgy fogalmazott, ezen megállapodással a felek egyértelmű üzenetet küldenek a világnak, ezzel együtt pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy hatékony módon szerezzenek bizonyítékokat az Ukrajnában elkövetett nemzetközileg is bűncselekménynek számító atrocitásokról, a felelősöket pedig bíróság elé állítsák – írja a Sky News.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan korábban Bucsába és Borogyankába látogatott, ahol április elején tömegsírokban bukkantak rá meggyilkolt civilekre, miután az orosz erők kivonultak Észak-Ukrajnából. Akkor Khan úgy fogalmazott:

„Ukrajna bűnügyi helyszín. Azért vagyunk itt, mert jó okunk van azt hinni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság jogkörébe tartozó bűncselekményeket követtek el itt. Át kell törnünk a háború ködét, hogy eljussunk az igazsághoz”.

Május 30-án, élőben közvetíti a köztévé az EP-választási vitát - itt vannak a részletek

Az M1 csatorna május 30-án, csütörtök este élőben sugározza az EP-listavezetők Várkert Bazárban megrendezett vitáját.