Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,22 Ft
Euró
397,64 Ft
Font
477,23 Ft
Bitcoin
61,890 $

Volt NATO-nagykövet: az oroszok nem tudták bevenni Kijevet, ezért most menet közben találják ki, hogyan tovább

Egy volt amerikai NATO-nagykövet szerint Oroszország egyszerűen képtelen bevenni Kijevet.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Douglas Lute volt amerikai NATO-nagykövet az ABC Newsnak nyilatkozva fejtette ki meglátásait az orosz-ukrán háború, valamint az orosz hadsereg stratégiája kapcsán. Lute kijelentette, úgy látja, Kijev elfoglalása messze meghaladta az orosz hadsereg lehetőségeit, kiemelve, hogy hiába próbálkoztak, nem sikerült az eredeti tervek szerint gyorsan lezavarni a háborút.

Meglátása szerint Oroszország „nem tudja elfoglalni Kijevet”, „nem tudja leváltani a Zelenszkij-kormányt”, és még mindig keresik a lehetőségeket, hogy kitalálják, milyen irányba menjenek tovább. Lute egyenesen úgy fogalmazott, „menet közben találják ki”, hogy mi legyen a következő cél. Soron kívül Az USA bejelentette, iráni rakétákat semmisítettek meg Izrael fölött

A volt amerikai NATO-nagykövet szerint Putyin még mindig keresi a számára megfelelő opciókat, és az „első kínálkozó lehetőséget meg is ragadja”. Az orosz hadsereg április elején vonult ki a Kijev környékén lévő területekről, miután a több héten át tartó támadások ellenére sem sikerült bevenniük a fővárost, mivel az ukránok nem voltak hajlandók feladni a harcot.

Az ukrán hatóságok közlése szerint, miután az orosz katonák kivonultak az érintett területekről, több mint 900 holttestet találtak a környéken, többségük pedig olyan civil volt, akik szemmel láthatóan ki lettek végezve. Miután nem sikerült elfoglalni Kijevet, az orosz csapatokat átcsoportosították és egy új offenzíva vette kezdetét Ukrajna keleti régiójában, Donbászban.

Mivel az Egyesült Államok és Ukrajna további partnerei egyre komolyabb fegyvereket biztosítanak Ukrajnának, az ukrán fegyveres erők és önkéntesek pedig még mindig tartják magukat, nagy valószínűséggel egy hosszú hónapokon át tartó véres konfliktusra lehet számítani Donbászban.

Lute szerint azonban fontos megjegyezni, hogy bár az orosz hadsereg létszáma, valamint katonai felszereléseik száma is jóval meghaladják az ukránokét, mégis elképzelhető, hogy a donbászi területért folytatott összecsapások során meg fognak mutatkozni „az orosz erők hiányosságai”.

Kiemelte, azok a taktikai problémák, melyekkel az orosz erők szembesültek Kijevnél, ahol csúnya kudarcot vallottak az ukránokkal szemben, Donbászban is feltűnhetnek. Meglátása szerint az orosz hadsereg katonai hiányosságai nem orvosolhatók mindössze pár hét leforgása alatt, hozzátéve, hogy „ez ugyanaz az orosz hadsereg, mint Kijevnél, ezért sok hibára számítok”.

Végül Lute kijelentette, mostanra egyértelműen látszik, hogy Putyin nagyobb célja az lenne, hogy „visszaállítsa Oroszország hatalmát oly módon, hogy újjáteremti a régi orosz birodalmat”, ez azonban Lute szerint „nem áll módjában”. Leszögezte, hatalmas szakadék tátong Putyin céljai és eszközei között, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi helyzet alkalmas lenne egy értelmes, diplomáciai megoldás abszolválására, ám ez masszív problémákba ütközik, mivel „még mindig azt képzeli mindkét fél, hogy meg fogja nyerni a háborút”.

Bajnokok Ligája: legyőzte az Arsenal a PSG-t, kiütéssel nyert a Barcelona

Az Arsenal és a Barcelona is hozta a meccsét, ráadásul a katalánok gáláztak hazai pályán a Bajnokok Ligájában.