Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

Erősebb NATO-jelenlétét szeretnének a balti miniszterelnökök

Észtország, Lettország és Litvánia vezetése közös célokat dolgozott ki.

...svg content...Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A balti országok miniszterelnökei egyetértettek abban, hogy a NATO-nak készen kell állnia arra, hogy egy esetleges orosz fenyegetés következtében hadosztály méretű csapatokat vezényeljen a balti államok védelmére.

A pénteken aláírt nyilatkozatukban megállapodtak azokról a közös célokról, melyeket a madridi NATO-csúcstalálkozó során vezetnek fel, és melyek megvalósítása hozzájárulhat a térség biztonságának megerősítéséhez.

Többek között azt is kihangsúlyozták, hogy a NATO-szövetségesekkel és az európai uniós partnerekkel együttműködve segíteni kell Ukrajnát, mindemellett pedig ki kell dolgozni az orosz energiafüggőség felszámolásának lehetőségét is.

„Ma arról tárgyaltunk, hogy miként biztosíthatjuk, hogy Ukrajna még több katonai, politikai, gazdasági és erkölcsi támogatást kapjon. Észtország, Lettország és Litvánia már sokat tett, az Európai Unió és a NATO is sokat tett, de még többet is tehetnek. Nekünk hármunknak központi szerepünk van Ukrajna támogatásában. Mind elhelyezkedésünk, mind történelmi tapasztalataink különleges súlyt adnak szavainknak és tetteinknek partnereink és szövetségeseink körében” – mondta Arturs Krišjānis Kariņš lett miniszterelnök a találkozó után.

A lett és a litván miniszterelnök az Európai Unió hatodik szankciócsomagjáról is tárgyalt, amely az orosz olajra és gázra összpontosít, valamint arról, hogy Ukrajnát támogatni kell abban, hogy mielőbb csatlakozhassanak az Európai Unióhoz – számolt be róla a Baltic Times.

Súlyos figyelmeztetést kapott Irán az Egyesült Államoktól

Ha Irán közvetlen támadásokat fog indítani Izrael ellen, annak súlyos ára lehet, erre figyelmeztetett az USA védelmi minisztere.