Koronavírus – a magas vércukorszint növeli a halálozás esélyét
Egy kínai kutatócsapat által készítet tanulmány szerint akinek „abnormálisan” magas a vércukorszintje, kétszer akkora valószínűséggel fogja életét veszteni egy esetleg koronavírus-fertőzés esetén.
Egy kínai kutatócsapat által készítet tanulmány szerint akinek „abnormálisan” magas a vércukorszintje, kétszer akkora valószínűséggel fogja életét veszteni egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén.
A Diabetologia nevű szaklapban megjelent tanulmány azért is különleges, mert először tudták a kutatók kimutatni az összefüggést a magas vércukorszint és a koronavírus magas halálozási kockázata között. Azt eddig is tudtuk, hogy a diabéteszesek nagyobb veszélynek vannak kitéve, viszont a nem diabéteszes, de magas vércukorszinttel rendelkező emberek esetén most érkezett az első bizonyíték.
A kutatócsapat két vuhani kórház adatait vizsgálta, azon belül is 605 koronavírus-fertőzött halálozásának körülményeit. A tanulmányban a vércukorszint vizsgálata mellett kiemelik, hogy a magas vérnyomás is asszociálható a nagyobb halálozási valószínűséggel, ami a koronavírus szövődményeihez köthető.
A tanulmány azonban egy dologra nem tér ki, mégpedig arra, hogy pontosan miért is jelent nagyobb kockázatot a koronavírus szempontjából a magas vércukorszint. A szerzők azt feltételezik, hogy a vérrögösödés, a véredények meggyengülése és a citokinvihar szindróma – az immunrendszer túlreagálása – mind szerepet játszhatnak.
A szerzők azt javasolják, hogy az összes koronavírus-fertőzöttnek teszteljék le a glükóz-szintjét, ne csak azoknak, akik tudva levően diabéteszesek. A tanulmányt viszont nem fogadta különösebb elismeréssel a tudományos világ, többen is úgy vélik, nem volt elég szakszerű, és nem tudtak egyértelműen rámutatni az újdonságra.