Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,55 Ft
Euró
397,06 Ft
Font
475,76 Ft
Bitcoin
64,421 $

Nyugat: Oroszország kibertámadásokra készül az Ukrajnát támogató „riválisok” ellen

Az „Öt Szem” hírszerzési hálózat közleménye szerint potenciális kibertámadás veszélye áll fenn, amely egy válaszlépés lehet a nyugati szankciókra és az Ukrajnának eljuttatott támogatásokra.

...svg content...Fotó: Unsplash/Shahadat Rahman
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az öt szövetséges ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési információi arra utalnak, hogy Moszkva célpontjai az Ukrajnát támogató kormányok, intézmények és vállalkozások, valamint az ellenük irányuló támadás során már létező kiberbűnözői csoportokat is felhasználhat.

A közlemény arra is kitér, miszerint egyes kiberbűnözői csoportok a közelmúltban „támogatásukról biztosították az orosz kormányt”, valamint azzal fenyegetőztek, hogy kibertámadásokat hajtanak végre azon országok és szervezetek ellen, amelyek Ukrajnának nyújtottak anyagi támogatást. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

A szerdai riasztás szerint az orosz állam által támogatott kiberszereplők azon informatikai hálózatokra jelentenek veszélyt, amelyekből nagy mennyiségű adatot képesek ellopni anélkül, hogy felfednék magukat, miközben pusztító hatású szoftvereket telepítenek, amelyekkel zárolhatják a szervereket.

Több mint egy tucat hackercsoportot azonosítottak, amelyek veszélyt jelenthetnek, kiemelve, hogy azon országok infrastruktúrája van a legnagyobb kockázatnak kitéve, amelyek a Moszkva elleni fellépést tervezik.

Az amerikai, ausztrál, kanadai, új-zélandi és brit kiberbiztonsági hatóságok arra ösztönöztek, hogy minden lehetséges érintett készüljön fel a potenciális kiberfenyegetésekre, erősítsék meg a védelmet és kellő gondossággal járjanak el ahhoz, hogy azonosítani tudják a rosszindulatú tevékenységre utaló jeleket – számolt be a The Guardian.

Jen Easterly, az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökségének igazgatója szerint mindez „az orosz játékkönyv része”, mivel köztudott, hogy Oroszország „felelőtlenül használja kiberképességeit”, amely valós kockázatot jelent a szervezetekre nézve világszerte.

Karácsony Gergely szerint Magyar Péter nem tudná őt legyőzni Budapesten

A főpolgármester biztos benne, hogy Magyar Péter nem nyerhetne Budapesten főpolgármesterként, és ezzel együtt nem is lát nála ilyen ambíciója.