Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Az ellenzéki választók háromnegyede úgy véli, csak akkor lehet kormányváltás, ha Gyurcsány visszavonul

Egy friss felmérés eredményei szerint az ellenzéki szavazók háromnegyede úgy látja, ahhoz, hogy reális esély legyen a kormányváltásra, Gyurcsánynak érdemes lenne kikerülnie a képből a politikai színtéren.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Iránytű Intézet a 21 Kutatóközpont megbízásából kereste fel az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat a választás eredményei kapcsán, s főként arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak, mi volt a kiváltó oka a Fidesz újabb kétharmados győzelmének. Az intézet összesen 1850 embert vont be a felmérésbe, ám az alábbi kérdéseket mindössze 852 megkérdezettnek tették fel, akik vagy nem a Fideszre, vagy egyáltalán nem szavaztak.

Az első kérdés rögtön a közepébe vág a témának, s arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az ellenzéki és bizonytalan szavazók szerint a Fidesz jelentős erőforrásfölénye, vagy inkább az ellenzék meggyőző alternatívájának hiánya miatt lett kétharmados a Fidesz győzelme. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Minek tulajdonítja az ellenzéki vereséget: a Fidesz erőforrásfölényének vagy annak, hogy az ellenzék nem volt elég meggyőző?

Szinte a válaszadók fele, vagyis 47 százalékuk gondolja úgy, hogy a Fidesz anyagi és médiafölénye miatt vesztett az ellenzék, ám szinte minden második megkérdezett véli úgy, hogy részben az ellenzék is felelős a vereségért. Az ellenzéket elsősorban a Mi Hazánk Mozgalom támogatói, valamint az MSZP-Párbeszéd szimpatizánsai, illetve a bizonytalanok okolják.

A DK-t támogató szavazók nagy többsége azonban úgy véli, az ellenzék veresége elsősorban a Fidesz túlhatalma miatt következett be. Amikor arról kérdezték a válaszadókat, hogy személyesen kit terhel a felelősség az ellenzék veresége miatt, a megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenkit egyformán terhel a felelősség.

Itt pedig egy érdekes dolog derült ki: habár az elemzők többsége a kevés Jobbik-szavazatot nevezte meg az ellenzék vereségének egyik legfőbb okának, a megkérdezettek csupán 3 százaléka okolta Jakab Pétert a vereségért, míg 20 százalék Márki-Zay Pétert, 19 százalék pedig Gyurcsány Ferencet nevezte meg felelősként. A következő kérdés pedig már kifejezetten Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalása kapcsán érkezett.

Ön egyetért a következő állítással? Az ellenzéknek több esélye lenne, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna

„A gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Valójában a Gyurcsány ebben a világban nem főnév és tulajdonnév. Egy jelző, egy magatartás, hogy az Istennek nem akar elmenni. Akarjatok Gyurcsányok lenni. Küzdeni, nem feladni. Je suis Gyurcsány”

– közölte Gyurcsány a választás utáni szombati DK-tanácskozáson.

Habár abban igaza van a politikusnak, hogy a gyurcsányozás manapság már igen elterjedt a kormányzati körökben, az ellenzéki és bizonytalan szavazók mintegy háromnegyede úgy véli, sokkal nagyobb esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány úgy döntene, hogy visszavonul a politikától.

A DK szavazóinak kivételével a többség egyetért azzal, hogy Gyurcsánynak ideje lenne visszavonulnia, habár a párt szimpatizánsainak 42 százaléka is úgy véli, hiába kedvelik a politikust, nem érdemes kockáztatni személyével, mivel sok választót azért nem sikerült megszólítani, mert Gyurcsány is szerepet vállalt az ellenzéki összefogásban – írja a 24.hu.