Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,814 $

New York Times: Ukrajna kazettás bombát vetett be az orosz csapatok visszaszorítására

A New York Times egy jelentésében azt állítja, az ukrán erők kazettás bombákat vetettek be, hogy visszaszorítsák az orosz hadsereget.

...svg content...Földbe fúródott orosz kazettás bomba a Harkiv-Pjatyihatki temetõben 2022. március 23-án. A temetõben a szovjet Belügyi Népbiztosság által kivégzettek, köztük az 1940-es katyni mészárlás lengyel áldozatai nyugszanak. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A New York Times egy nemrég közzétett jelentésében azt állítja, Ukrajna kazettás bombát vetett be az orosz erők visszaszorítására, hozzátéve, hogy a rendkívül veszélyes fegyvert egy nemzetközi szerződés értelmében több mint 100 országban betiltották, habár ezt az egyezményt annak idején sem Oroszország, sem pedig Ukrajna nem írta alá.

Az ukrán erők még március 26-án foglalták vissza az orosz erők kezére került Huszarivka falut, mely mintegy 96 kilométerre délre található Harkov városától. A Times riporterei állítólag azonosítottak egy Uragan tüzérségi rakétát, melyet szerintük az ukrán erők valamikor március 6. és 7. között lőhettek ki az orosz csapatokra. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Az Uragan egy önjáró többszörös rakétavető rendszer, mely kazettás bombákat képes kilőni, s mely fegyver használatát egy 2010-es egyezmény keretében több mint 100 országban betiltottak, ám az egyezményt végül sem Oroszország, sem Ukrajna, sem pedig az Egyesült Államok nem írták alá.

Mivel a kazettás bombák lényege, hogy a kilövés után kisebb bombákra esnek szét, melyek kiszélesítik a becsapódási területet, fokozottan veszélyes a civil lakosságra nézve, ugyanis nem lehet megjósolni, hogy pontosan hová fognak becsapódni a kisebb bombák.

Az Insider megkereste az ukrán fegyveres erőket is, hogy kommentálják a New York Times állítását, azonban egyelőre nem kaptak választ a megkeresésre. A Times egyébként jelentésében hozzátette, senki sem halt meg a becsapódásban – a háború kezdete óta Oroszországot már többször is megvádolták a kazettás bombák bevetésével, és az esetek többségében szilárd bizonyítékokkal is alátámasztható, hogy bevetették őket, ez azonban az első alkalom, hogy Ukrajnát vádolják a kazettás bombák bevetésével.

Az ukrán erők először 2015-ben vetették be a pusztító fegyvert, amikor az oroszok által támogatott szakadárok és az ukrán erők összecsaptak Donbászban; Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig hétfőn bejelentette, Oroszország megkezdte az új offenzívát a keleti Donbász régióban, célzott támadásokat intézve a terület ellen.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.