Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,35 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
452,67 Ft
Bitcoin
63,228 $

Először lőttek ki egy drónt elektromos működtetésű lézerrel

Az amerikai hadsereg nagyenergiájú lézerrendszerek tesztelésére szolgáló létesítményében, az új-mexikói White Sands Missile Range-en a Lockheed Martin Layered Laser Defense (LLD) fegyvere hatástalanította egy drón hajtóművét, amely ezután ejtőernyővel a földre zuhant.

Lockheed Martin
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai Haditengerészeti Kutatási Hivatal (ONR) által szponzorált és a Védelmi Minisztérium Kutatási és Műszaki Minisztériumának Hivatalával, valamint a Lockheed Martinnal partnerségben végrehajtott 2022. februári teszt célja nemcsak az volt, hogy demonstrálja a lézerfegyverek potenciálját a nagyméretű célpontok, például a szóban forgó drón követésére és megsemmisítésére, hanem a különböző fenyegetések, például robotizált légi járművek, kvadkopterek és szubszonikus cirkálórakéták semlegesítésére is.

A haditengerészet szerint a lézerfegyverek számos előnnyel rendelkeznek. Egy nagy felbontású távcső segítségével a rendszer képes nyomon követni és segíteni a beérkező célpontok azonosítását, valamint meghatározni, hogy a lézer mekkora kárt képes okozni.

A korábbi lézerfegyverekkel ellentétben, amelyek vegyi anyagokkal működtek, az új, LLD elnevezésű szerkezet különböző speciális elemekkel ellátott optikai üvegszálak tekercseiből áll. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Ezeket a tekercseket össze lehet kötni, és az általuk generált lézereket egyetlen, nagy teljesítményű sugárrá lehet kombinálni, és olyan optikai rendszeren keresztül vetíteni, amely megcélozza, fókuszálja és kompenzálja a légköri torzulást.

Ezenfelül a lézerfegyverek nem igényelnek robbanó- vagy hajtóanyagot, ami természetüknél fogva biztonságosabbá teszi a hajók fedélzetén való tárolásukat, továbbá korlátlan lőszerkészlettel rendelkezik, amíg az energia rendelkezésre áll, amely révén lövésenként egy dollárra csökkenthetők a költségek.

A haditengerészet 2014-ben a Perzsa-öbölben a USS Ponce és 2021-ben a USS Portland fedélzetén már olyan lézerfegyvereket vetett be, amelyek a drónok lelövése nélkül hatástalanította a szerkezeteket. Mindkettő demonstrációs célú volt, és a haditengerészet nem tervezi, hogy az LLD-t szabványos fegyverrendszerként vetné be, a legutóbbi teszt csak a technológiában rejlő lehetőségeket mutatta be, beleértve például a mesterséges intelligencia használatát az ellenséges egységek követésére és megcélzására.