Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,215 $

Török külügyminiszter: még mindig azon dolgozunk, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük az ukrán és az orosz elnököt

A török külügyminiszter kijelentette, országa még mindig azon fáradozik, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a két elnököt.

...svg content...Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a sajtónak nyilatkozik a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása elõtt, 2022. április 6-án. MTI/AP/Virginia Mayo
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön az NTV török hírcsatornának adott interjújában beszélt Törökország törekvéseiről a háború megoldása kapcsán, s kijelentette, az ország jelenleg is azon dolgozik, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Úgy fogalmazott, Törökország is tisztában van azzal, hogy a legkritikusabb témákról közvetlenül a vezetők döntenek, éppen ezért próbálnak meg mindent megtenni annak érdekében, hogy sikerüljön összehozni egy személyes találkozót Ukrajna és Oroszország elnöke között – írja a CNN. Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

A külügyminiszter ezt követően megosztotta, Törökország továbbra is tartja magát az „óvatos optimizmushoz” a tárgyalások kapcsán, főként annak fényében, hogy közelmúltban több jelentés és bizonyíték is megjelent arra vonatkozóan, hogy az orosz erők háborús bűncselekményeket követtek el Ukrajnában: a bucsai és az irpinyi mészárlások ugyanis „igen negatívan befolyásolták a tárgyalási folyamatot”.

Hangsúlyozta, a kegyetlen bucsai és irpinyi mészárlásokról készült fotók és videók bejárták a világot, melyeket egyébként Törökország is nyíltan elítélt, ám mindez jelentősen megváltoztatta a hangulatot. Igen negatív légkört eredményezett az ukrán oldalon, ráadásul az orosz fél olyan nyilatkozatokat tett közzé a brutális mészárlások kapcsán, melyek csak tovább rontották a helyzetet.

Kiemelte, még ezen hihetetlen atrocitások ellenére is azt mondta az ukrán elnök, hogy hajlandó folytatni a béketárgyalásokat, de mindannyian tudjuk, hogy ehhez két vezető kell, Putyin azonban eddig semminemű hajlandóságot nem mutatott a személyes találkozóra. Habár a külügyminiszter óvatos optimizmussal tekint a tűzszünet lehetőségére, mivel a harcok folytatódtak, ráadásul egyre hevesebb támadások történnek Donbászban „ezt egyre nehezebb lesz elérni”.

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.