Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Egyértelmű üzenet a németektől: csak ebben az esetben merülhet fel Szerbia uniós tagsága

Annalena Barbock, Németország külügyminisztere egyértelmű üzenetet küldött Belgrádnak, amely továbbra is Európai Uniós tagságra aspirált.

...svg content...Bogdan Aurescu román külügyminiszter, Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök, Annalena Baerbock német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a Moldova humanitárius megsegítése céljából szervezett konferenciát követõ sajtóértekezleten Berlinben 2022. április 5-én. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Szerbiáról régóta ismert, hogy közeli gazdasági és politikai kapcsolatot ápol Oroszországgal, amivel egészen az Ukrajna elleni invázióig nem is volt különösebb problémája senkinek Európában. A háború azonban egyértelműen megváltoztatta a felállást.

Míg az Európai Unió és a még tagsággal nem rendelkező Nyugat-Balkán jelentős része elítélte az orosz agressziót és szankciókat vetett ki, addig Szerbia tartózkodott ettől. A közelmúltban ráadásul arról is hírek voltak, hogy egy nagyon kedvező gázszerződést kötöttek a Gazprommal.

Szerbia a szoros orosz kapcsolat ellenére azonban régóta Európai Uniós tagságra vágyik, amely egyelőre távol áll még több okból kifolyólag, nem előrehaladottak a tárgyalások. Az orosz invázió miatt pedig most távolabb is kerülhet.

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere az Európai Unió tagállami külügyminiszteri szintű megbeszélését követően ugyanis közölte, a Nyugat-Balkánhoz tartozó országok egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy jövőjüket és biztonságukat az EU-ban látják, éppen ezért a többségük támogatta az európai szankciókat – idézte a Szabad Magyar Szó.

„Ha csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor Szerbiának szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben az ukrajnai agresszió miatt”

Baerbock elmondása szerint kulcsfontosságú, hogy ne okozzanak csalódást azoknak az országoknak, amelyek az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket, illetve betartsák a kapcsolatban tett ígéreteiket:

„Ez elsősorban a Nyugat-Balkánra vonatkozik, különösen Észak-Macedóniára és Albániára. Felelősségünk, hogy az év első felében megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat ezekkel az országokkal”

A német külügyminiszter végezetül ismételten hangsúlyozta, hogy amennyiben Szerbia az unió tagja akar lenni, támogatni kell az Európai Unió külpolitikáját, amelybe az Oroszország elleni gazdasági szankciók is beletartoznak.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.