Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

A Nato olyasvalamit tervezhet, ami tükrözheti Putyin tetteinek hosszú távú következményeit

Azzal, hogy Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajnával szemben, a Nato-nak is át kellett alakítania a terveit, méghozzá látványos módon.

...svg content...Fotó: Átvizsgálják a romokat az Ukrajnát ért orosz támadásban megrongálódott ház körül a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 9-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Oroszország és Ukrajna között február vége óta zajlanak a harcok, és a legrosszabb forgatókönyvek szerint ez akár évekig is eltarthat. Mivel az oroszok egyelőre javarészt csak magukra számíthatnak a komolyabb utánpótlást illetően, az elhúzódó háború több szempontból is veszteséges lehet számukra.

A katonai veszteség csak az egyik ilyen negatív hatása a háborúnak, mert gazdasági szinte egyre súlyosabb korlátozásokat, szankciókat hagynak jóvá velük szemben. Egyre több vállalat, cég és márka vonul ki az orosz piacról, szünteti be az importját és az exportját, miközben már az energiahordozók területén is drasztikusabb korlátozásokat vezettek be.

A Nato továbbra sem küld katonákat a területre, mert azzal akár egy harmadik világháború is kirobbanhatna, pontosan ez az oka annak, hogy nem rendelnek el légtérzárat Ukrajna felett. A The Guardian a The Telegraph lapra hivatkozva arról számolt be, hogy a Nato egy állandó katonai jelenlét tervén dolgozik a határon.

Jens Stoltenberg, a Nato főtitkár beszélt arról, hogy a Nato egy nagyon alapvető átalakulás közepén van, ami egyúttal reflektálni fog Putyin tetteinek hosszú távú következményeire. Kiemelte, amit jelenleg az emberek látnak, az egy új valóság, egy új helyzet az európai biztonság számára. Emiatt most felkérték a katonai parancsnokaikat, hogy nézzék át a lehetőségeket, amik segítségével a Nato hosszabb távon tud alkalmazkodni ehhez a helyzethez.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.