Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,232 $

Burokba zárnák a Vénuszt, hogy lakhatóvá váljon az ultraforró égitest

A NASA kutatójának javaslata szerint a forró bolygót is kolonizálni lehetne, ha az egész planétát egy hatalmas védőburok alá helyeznék, ami elzárná a mérgező légkört az alatta élő emberektől.

...svg content...Pixabay
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az arXiv tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban Alex Howe, a NASA Goddard Űrrepülési Központ asztrofizikusa elmélkedett arról, miként lehetne emberi élet szempontjából potenciális célpontként átalakítani a Vénuszt úgy, hogy a felszínén földi körülmények uralkodjanak.

Mivel a Marshoz képest a Vénusznak jóval vastagabb, ám jelentősen toxikus atmoszférája van, ezért valamilyen UV-szűrőt, valamint káros gázok bejutását megakadályozó rendszert kellene kiépíteni, amit Howe úgy oldana meg, hogy egy gigantikus méretű burkot húzna a bolygó fölé, melynek kivitelezése akár kétszáz évig is eltarthatna. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A terraformálás óriási kihívást jelentene, bár a szakember szerint korántsem elképzelhetetlen, hogy valamikor a távoli jövőben arra kényszerül majd az emberiség, hogy a vörös bolygón kívül keressen magának újabb lakható élőhelyet.

A pontos procedúra egyébként úgy zajlana, hogy első körben robotszondák szívnák fel a mérgező vénuszi légkör egy részét, elraktározva a benne rejlő oxigént a későbbi telepesek számára, miközben a szénből hatalmas, háztömbnyi méretű csempéket építenének, amelyekből összesen 72 billió darabra lenne szükség az égitest teljes beborításához.

A Vénusz terraformálásának hihetetlen logisztikai nehézségei ellenére más tudósok is kiálltak Howe ötlete mellett, az MIT asztrobiológus professzora, Janusz Petkowski például nemrégiben azt nyilatkozta, szerinte technikai szinten a projekt realizálása igenis lehetséges.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.